Wednesday, December 22, 2010

semuga terus kuat kawan

saya blogwalking sementara mencari mood nak touch up esaimen encik ikhwan..
dan hari ni saya blog walking sambil bercucuran airmata..
perkara itu kawan saya da melaluinye..saya belum lagi
agaknye entah macam mane la jika ianye berlaku pada saya..
saya belum cukup kuat utk hadapinye..

AL FATIHAH untuk arwah mak encik MUZEM..

Saturday, December 18, 2010

betul tu, rase nak pegi lagi..

Scrapbook at WiddlyTinks.com
Photo Tinks by WiddlyTinks.com


balek dari langkawi..saya masih seselme dan sakit tekak lagi..nak update blog , fb sgt la malasnye..tp saya bace ke blog kesukaan ramai termasuk saya.saya hanyalah pembace senyap nye..saya rase en YB ni da macam artis kalu dalam dunia blog ni kot..saya sgt setuju entry die tajuk ajak g langkawi lagi..sebab isteri die n saya cam dah ade sket persamaan iaitu seronok bersoping alatan dapo...

hahahha macam tak caye..saya leka membelek2 periuk pinggan sudu garfu sendok sume la kat idaman suri n hgi...ni perkara yang sgt jarang dibuat oleh sy yang berumur 26 thn ni..memang la status saya ni mak budak dah..tp da rase cm mak2 yg veteren..ni agaknye terpengaruh dengan mak mentua yang beli macam2 sempena nak masuk umah baru die tahun depan..huhuhu

so ape agaknye yg berjaya dimiliki oleh saya disamping duet yang berterbangan..saya beli casserole luminarc yang fire proof n pressure cooker 10 L..punye la tak reti beli..beli yg plg beso rupenye..bile da beli jumpa mak mentua die kate beso nnih..mak punye medium size je yg kat umah tu..o0o0 sy pk saya nak buat sup mase raye aji nnt senang..reramai ley makan..heheheh...lagi ape ye yg sy beli..sudu garfu sendok pon ade tp kuantiti nye sket je...kalu di renung2 kembali..patotnye balek je dr langkawi ni..saya kena sgt berkobar kobar masuk ke dapo...tp nampaknye semua barang2 tu elok je dalam kotak..alasan saya..tunggu la masuk umah sendri nnt..ni umah sewa ..tak syiok..boley cmtu??hehehhe


mase kat sana memang kami tak menjejak la tempat makam mahsuri n tempat2 bersejarah..hanye lawat underwaterworld bawak dhini tgk ikan2..tp mama n abah yg nampak lebey excited disitu..dataran lang..n yg len ade la tempat cuci2 mate...

malam utk tahun ke3 kami menjadi suami isteri..dhini cm tau tau je..die bagi greenlite dengan tido awal..so abah n mama keluar berdua2an...hehehhe heppiii :D

semalam otw ke umah mak saya menghantar barang2 utk mak dan abah..en ikhwan plan nk g lagi kot ke langkawi tahun depan..memula cadang utk ke labuan..tp rezki adik ipa saya ejoi..die dapat tukar dr labuan ke lumut..so cancel la plan labuan..n ble en.ikhwan kate nk g langkawi lagi..saya sukee :D ..jom terbang tinggi sampai sana

Thursday, December 9, 2010

semuga perjalanan kami selamat~~



Awal pagi esok kami sekeluarga akan ke langkawi..jalan2 holidays ni..n saya n en.ikhwan nak celebrate annibeseri kitaorg kat sana..so jalan2 kali ni bawak dhini, mak yam(mentua) n are(adik ipa) saya..semalam b4 tido saya cari ayat2 best utk saya tulis pada kad anniversary saya n en.ikhwan..n terjumpalah yang kat bawah tu..saya suke..org indon yg tulis..
okeyla kepada yg membace..doakan saya sekeluarga pergi dan balek dengan selamat ye..terima kaseh byk2..muah

untuk ABANG

Senyummu adalah bahagiaku
Ceriamu adalah dambaku
Gelisahmu adalah kebimbanganku
Air matamu adalah kesedihanku
Kau pelipur lara dukaku
Kau pengiring suka citaku
Bersama kita dalam hari-hari keberkahan
Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta
Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang
Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu
Sungguh ini adalah cinta, sayang, dan rindu..
Cinta, sayang, dan rindu atas nama pengabdian kepada Rabbul Izzati
Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, angin mendesir rindu
Wahai bintang, bulan dan angin
Sampaikanlah salam cinta, sayang, dan rinduku kepadanya
Sungguh Aku Sangat mencintaimu karena Allah


sumber dari http://vie.iqbalir.com/
(saya tak pandai buat puisi sedap2 cmni)

a walk to remember

Visual Poetry - ImageChef.com

entry ni nk publish semlm tp ade masalah tenet..so kluar la arini...dengar tak lagu jejiwang tu kat blog saya..saje je..pasang seminggu..sebab ni adalah hari2 meniti ulang tahun hari perkahwinan saya iaitu pada 14 disember nanti..so buat menggembirakan hati isteri..en ikhwan da bawa saya pegi sg petani berdua duaan utk teman die amik exam last paper utk thun 2010 ni..mane saya tinggalkan dhini??dekat kg ngan mak saya..

ala tp pegi sg petani takde pe sgt pon yg menarik..sbb ber2 2an jadi bersemangat la jgak..saya tinggal di hotel el zahraa..tak jauh dari tempat exam en.ikhwan di aman jaya..dan tak jauh dr tempat2 nk cuci mata..kami sampai pon da kul5 ..pas check in..jenjalan di village mall n tesco yg berhampiran dan malamnye menhabeskan waktu bersama dalam bilik..sbb en.ikhwan kene bace buku..kalu tak da lame sy ajak die meronda2 malam di sg petani..

pagi semlm bile en.hubby ni g exam..saya pon merayap la sensorg dengan berjalan kaki di sekitar ctu..saya masuk mph..1st time sy rase saya spend mase dekat 40minit membelek buku2 disitu..menghabeskan mase berseorg..saya beli buku angkasawan mesia..nk tahukan perjalanan die n buat buku utk dhini bace pade mase da besar nnt sbgi inspirasi..
then jenjalan kaki lagi ke alamoda jakel pulak..membelek kaen...kalu kat kedai kaen spend time 10 minit tu adalah mustahil..n dapat jugakla sepasang kain cotton utk baju bukak skolah nnt.. :D



jam 11 lebey en.ikhwan abes exam kami pon siap2 g maktab ipsah..utk anta kunci asrama..baru la dapat sy tgk tempat suami sy belajar..maka nnt kalu die bercerita senang la saya membayangkannye..hehehe...pastu g central square..cuci2 mate..lastime sy g cs sg petani ni mase sy belajar kat kmpp dulu..tupon naek bas..byk da berubah..yela hampir 7thn yg lepas..
jam 3lebey balek ke tepen..sbb da ade janji nk makan besar sempena beshday abah 7 disember...

bila berjalan ber2 2an..(sbb jarang sgt2 sy tinggalkan dhini..lagi2 pergi bermalam..) terase macam zaman2 anak dara n teruna dulu..hahahaha...mula la membuka crita zaman honeymoon chenta2 dulu..bagus macamni..sgt merapatkan hubungan suami isteri..hehehhh

utk suami:: terima kaseh daun keladi lenkali bawak lagi ye..lebiU so maaaaaaaaaaac..

Sunday, November 28, 2010

gigi RoNgak..gigi CanTek




ade masalah gigi??
nampaknye tahun ni saya takde masalah gigi...tahun lepas ade..mengerikan..tahun ni cuma masalah nak jage anak punye gigi..ye la..nk gosok jenuh berpujuk2..tapi setakat ni gigi susu dhini masih cantek lagi..taktik saya kalu nk gosok gigi..pujukla dengan menggunakan berus gigi yg ade gamba katon kegemarannye ataupun pujukla boley main air di bilik air kejap..tp selalunye bile da makan pujuk pon tetap la dhini wat perangai..mama don't care..asalkan mama berjaye gosokkan gigi dhini walaupon dhini nanges2..

sebenarnye sy buat entry ni sbb saya mencari bahan utk en.ikhwan yang sedang g belaja di ipsah utk buat esaimen..esaimen subjek program bersepadu sekolah sehat..kene wat "case study"..so saya pilih utk perkhidmatan pergigian..hehhehe saya yg pilih tajuk sbb saya yg nak bantu die buat..demi org tercinta..saya tolon kan lah..

dulu mase sy kecik2..saya pon mungkin malas gosok gigi..sbb saya ade gigi rosak..bile gigi rosak..ape yang saya takotkan??jumpa dr.gigi laaa..memang fobia betol lah..sebenarnye tabiat menjaga gigi mestilah diterapkan dari kecik lagi..kerana tabiat ini lah yg kita akan bawa sampai ke besar..ade org kate tak ngape bebudak rongak. ..rongak sbb makan cekelat n coklat..pastu maleh gosok gigi..akibatnye nnt bebudak kecil ini kehilangan gigi susunya bukan pada masa yang sepatutnya sebagaimana fisiologi tumbesarannya. jadi nanti tumbuhlah gigi kekal yang tak shantek pada pandangan mata kasar kerana salah parking...tu yg saya bace info yg dapat dr tenet nih...

jadi kepada ibu bapa..mcm saya..marilah kita tolong jage gigi2 anak kita..n gigi kita suami isteri jugak..hehehe..sbb kalu da sakit gigi..tautau je la sakitnye..selain tu jage la pemakanan kita..jgn lebey bergula..saya pon mengingatkan diri sendiri yang amat sangat suke makan manis coklat n eskem..saya akan sedaya upaya nak elakkan dhini ni dari dental phobia..ye laa sbb dulu sy cmtu..saya nak gigi die cantek aje..baru la bile senyum org berkenan..cm kat bawah ni

Friday, November 26, 2010

cobaan yang pertama buat DHINI

hari ni hari pertama latihan utk IZZAH NUR DHINI tak pakai LAMPIN PAKAI BUANG di siang hari..




nampaknye cubaan yang baik..dari bangun tido jam 645pagi ..mama da suh bukak pampers da..basuh2 ape yg patot..trus pakaikan sluar n beri arahan..dini jawab okey..

saya mula nak mengajar die beritahu utk pergi ke kencing dan berak kerana die suda 2tahun..dan kekadang bile saya bukak pampers die utk dibuang..terasa kering aje..dan die pon mula la kelamkabot kencing time tu..so rasenye..bile mama tak pegi keje sebulan ni..mase yg terbaek utk beri dhini latihan ni..selain itu boley la abah jimat duit pampers dhini..

sampai sekarang hampir jam 5..sekali je dhini terkucil diluar bilek air sbbnye pon..dalam bilik air ade mak su die..da tak sempat dini nak ketuk pintu..hahah..takpe abah boley lap kan..

tapi cara sy praktikkan arini..selain mintak dini bgtau die nak kencing n berak..saya juga bawakkan die ke bilik air bile da sejam lebih n bile nk tido..jadi pundi kencing dhini tak la penuh selalu..hahahhaha..esok mama nak dini try lagi ye..mama tau sayang mama ni HEBAT..pasti BOLEY..insha Allah...


tak perlu ini lagi nanti..hehehehe kecuali tido malam la~~

Wednesday, November 17, 2010

salam aidil adha


((get ready before dikorbankan))

harini selepas en.ikhwan n family nye balek dari solat di surau sri merchu (saya dirumah menjaga dhini)..kami akan mula berjalan2 ke rumah mak saya di KG SIMPANG TIGA..yeay nk makan sambal goreng jawa mak..kemudian akan ke KG MERUA ..melawat kubur arwah abah wahid n menziarah adik beradik arwah...kemudian ke BOTE KANAN..menziarah sahabat rapat keluarga en.ikhwan ..rumah pak aji rasit..kemudian menjamu rendang serunding daging maklong di SUNGAI WANGI...entah pukul brape la tamat siri jalan2 cari makan tu..so kami plan tido kat umah STEWAN je la..umah tu hanya jadi tempat persinggahan dan tempat simpan barang aje..jadi kalu malam kang masih larat berjalan kami nk round pekan stewan n sampai la ke LUMUT...

moga perjalanan kami hari ni selamat, berbahagia dan penuh keberkatan dariNYA..

akhir kata dari saya di pagi raye yang mulia ni..
SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA SEMUA..SEMOGA SEGALA PENGORBANAN YANG DILAKUKAN DICATAT SEBAGAI PAHALA DI SISI ALLAH..

Saturday, November 13, 2010

manja adik..mama sayangkan awk

Scrapbook at WiddlyTinks.com
Digital Scrapbooking Photo Tinks by WiddlyTinks.com


harini masuk 2tahun da saya melahirkan dhini..
dhini da tau macam2..
macam2 perkataan da boley kluar dr mulut dhini..
atas kata laen ..dhini da boley buat kawan bersembang da..
Alhamdullilah..Allah beri saya anak yg sehat,cergas dan cerdas..
dhini juga kekadang menguji kesabaran saya..
walauapepon..
mama doakan dhini sehat dan membesar dengan sempurnanya..
moga dhini menjadi anak yang solehah utk abah dan mama..
MANJA ADIK (gelaran dhini utk diri die)
MAMA SAYANG DHINI SESANGAT SANGAT AMAT...
muahmuah

Monday, November 1, 2010

dunia cekgu




harini masuk tiga tahun saya berada di dunia pendidikan sebagai cekgu..
kerjaya yang tak pernah saya impikan sewaktu di sekolah menengah..
tetapi mula menyukainye setelah tahun pertama di utm..kerjaya yang menjadi doa arwah embah setiap kali saya salam die.."nanti besa yaa jadik cekgu macam makcik ye"..ayat yang tak pernah lekang dr mulot arwah mbah bile saya nk balek asrama.mase tu dalam hati saya selalu menjawab.."yaa bukan nak jadik cekgu yaa nk jadi...dotdotdot"

nk masuk tahun ke4 sebagai cekgu..serba sedikit saya rase saya da pandai handle tanggungjawab sy berbanding mase tahun pertama..walaupon masih rase dibuli..eh betul ke ayat ni??bukan buli tapi diberi tunjuk ajar..ayat kaveline...hahhhahhaha...papepon saya enjoy je jadik cekgu..
SEBaBBBBBBBBBBBB
1) hubby beby saya pon cekgu..cuti sesame..senang taK gado2 tak dapat cuti
2)saya suke ajar maths..sbb sy rase math tu senang tp bebudak rase math tu plg susah
3)bile saya ajar saya rase saya dapat membantu serba sket dalam menjayakan mase depan bebudak
4)sbbb ape lagi ye...ntah la..sebab saya ni penyayang kot..heheheh

pape pon semoga saya trus bersemangat utk mengajar anak2 yang belajar kat skola RMM tu..yang kebykannnya anak2 kampung yang perlu bangkit utk majukan keluarga mereka..then dapat bersabar dengan persekitaran saya yang kekdang buat saya rase seperti saya juga perlu bersuara dengan lantangnye..sabo sabo..
sperti ucapan guru kanan sains saya pagi tadi..kak liza namenye..semoga ilya jadi cekgu yang cemerlang , terbilang dan gemilang...insyAllah..

n lagi satu sy doakan agar surat kompem sy akan dapat dalam tahun ni jugak..ni sume sbb masalah teknikal di bahagian pengkeranian skolah saya yang sdikit seloo..kalu lambat nnt lambat la sy nak wat pinjaman perumahan degan gomen..huhuhuhuhu

ni saya bagi pantun se..


buah cempedak diluar pagar
ambik galah tolong jolokan
saya cekgu baru belajar
kalu salah tolong tunjukkan

Wednesday, October 27, 2010

alhamdulillah jumpa




cun tak??kat atas ni bukan wallet saya..tp saya teringin wallet fossil yang ini..ade sesape nk adiahkan??


crita malam ni cmni..mak abah saya datang kerumah saya sesama keluarga abg sulung, abg yan..saje jalan2..n abg yan nk saya belanja die makan sbb ahad aritu beshday die..so kami semua keluar dinner..nk g kedai makan kat smpg lawin..jauh jugak tu dr rumah saya tp kat sana ade seafood..sampai je..tgk kedai gelap..bukan rezki nk makan ctu..so pk pk..kedai yang sejalan adalah restoren afn..kuala kangsar ni tak besa..kalu sape org kuala mesti tau nye kedai ni...alahmdullilah kenyang pas bantai siakap+tomyam+telor+kangkung...pilihan terhad..jadilaa..senak jugak dibuatnye...bile nk balek ke rumah saya..si kecik ,dhini..sebok nk naek kereta paklong nye..jenuh la mama dukong kesana kemari..mase anta dhini ke kereta paklong..rupenye wallet sy terjatuh tanpa saya perasan..sbb jalan dalam kuala je..saya malas nk angkut handbag sy yg berselerak dengan marker dan brg2 berkaitan skola..

bila sampai depan taman perumahan kami, en.ikhwan tnye pasal wallet sy ni..sbb td die yg pegang..pastu nk masuk kete die da bg..hohoho jenuh mencari dalam kete .tak jumpa..cepat2 en.ikhwan bawak semula ke restoren tersebut..jenuh lagi sy cari kat semak tempat parking..tak jumpe...abg yan pon tolong jugak..die tnye kat tokey restoren...naseblahh..ade customer die jumpa..n serahkan pada die...perghhh da kecut perut...gaji yng saya amik kelmarin memang tak diusik lagi dalam wallet tu..saya tak check pon..trus ucap terima kasih dan balek..dalam kereta barula mula mengira...ALHAMDULLILAH..sikit pon tak terusik..rezki saya...

saya tatau customer mane yg jumpa..tp disini saya doakan utk die kesejahteraan dunia akhirat...tu laa pengajaran..jgn malas bawak handbag..n jgn la cuai bab2 barang berege ni kan??!!

Saturday, October 23, 2010

planning for cuti2 + anniversary



malam ni saya yg suke berjalan2 di alam maya ditugaskan oleh en. ikhwan utk survey2 tempat tinggal utk bercuti bulan 12 nanti..disebabkan mula je cuti skolah nnt en.ikhwan g blaja..so cuti2 mase skool holiday nnt mebi pertengahan disember..time tu kalu 14 disember adalah tarikh anniversary saya n en.ikhwan utk kali ke 3 :D..so cuti2 sambil celebrate anniversarylah...

da round round cari hotel bajet..tetibe tringat..en.ikhwan ni pernah amik satu kad pe menda ntah..namenye linkclub card..die amik kad tu sbb agaknye terpedaya dengan godaan suara tukang talipon yg offer card tu..sbb setahu sy, suami sy ni bukan mudah nk trima pape offer melalui telefon...bace2 kad benefit nye mcm die tulis dapat penginapan free 2d1n..tp macam byk je tak paham nye..so sy g bukak web linkclub..n anta email tny..n dapatlah gamba sweet kat atas tu..saya suke gamba tu..tp sy tak pernah merase pon amik gamba mcm tu...hahaha...

so skang ni tunggu je lah linkclub reply email..hopefully ape yang dirancang akan menjadi kenyataan..ye lah..slalu nye org ckp kalu plan2 mesti tak jadi nye...tp kalu ngan en.ikhwan ni..memang die suka plan, suke suruh survey kat tenet dulu... n selalunye terlaksana..kecuali ade hal mengejut tak jadilah...

"Borrow the strength of others to make yourself stronger!"


Friday, October 22, 2010

lenakah tido malam ini



malam ni hero saya n dhini tak bermalam dirumah..
en.ikhwan bermalam di khemah di tengah2 hutan belantara sg cpot..
ekceli tu adelah tempat keje die je sbenarnye..
sk pos legap..sekolah anak2 org asli..
harini dan esok ade perkhemahan tahunan..
so cekgu yg berdedikasi itu pon pergilah meninggalkan anak dan isteri..

dhini pas megrib da lena..
bile mama ckp kat dhini yg abah balek esok..
so dhini kene tdo dulu..
dengan selambanye dhini jawab..
"dhini tau"
ye lah anak kecil tu mane la tau pape..
yg perasaan mama nye aje.
cool lah mama..abah g sehari je..
nnt stat cuti skolah lagi lame abah g blaja..
tp saya rase tak best malam ni..
da macam2 da buat supaya mengantok n tdo awl..
tp tetap tak ngantuk..
so jenjalan ke blog2 la..
rase rendu bagai semalam baru bernikah nye..
haiissh

Thursday, October 14, 2010

buat chenta hati ini



~dedicated for loving hubby EN.IKHWAN,cutie beby DHINI, and best fren 4ever AINI n NANI~~

Tuesday, October 12, 2010

demam ke??

mulot rase pahit..
dalam kelas tadi da stat bersin2 n sakit pale..
hidung sumbat2..
beli ubat tp masih blom makan ubat lagi..
selera makan utk malam ni langsung tiada..
perlukah ke kelinik esok utk amik MC????
rase kedekut pula..
semuga sembuh cepat ye ilya..
cian en.ikhwan da berjangkit..
dhini pon kene tp tak serius..

Sunday, October 10, 2010

=_=


::blogwalking tonite::

Sunday, October 3, 2010

~~terima kaseh semua~~



saya baru je tengok filem ni..kat estero ria..ulangan ntah yg ke berapa kali..tp buat tahun ni..ini yg pertama saya tgk..penuh emosi menontonnye..saya sukakan ADAM..pas abes nonton tringat nk update blog..

so tajuknye TERIMA KASEH SEMUA..
sbb las wek..hari yang sangat penuh dengan aktiviti ..baek di sekolah dan dirumah..isnin dan selasa sedikit memberi tekanan kerana saya tak suke hari koko sekolah..tp ble sampai hari rabu dan kerja saya selesai..saya menyukainye..so ucapan terima kasih pertama saya utk entri ni adalah utk anak2 yang bantu saya dlm kawad..walaupon tak menang..terima kasih kerana berSEMANGAT..

kemudian tamat je pertandingan kawad kaki saya asyik makan je ..bg menghabeskan kupon..dan tengah hari jam 1 lebey pula ade jamuan raye utk cekgu2 dikantin..terima kasih sekolah

sebelah petangnye selepas asar dan maghrib..di rumah kami buat makan2 utk jiran sebelah menyebelah dan rakan2 baek saya dan en.ikhwan serta kawan mak mentua..masak soto..mak yang buat..saya hny tlg bulatkan begedil dan mengoreng nye..nyumnyum..begedil ni feberet saya..thanks mak..kalu takde mak tak larat nk buat da rasenye...time tak sempat nk amik gamba sbb bateri kamera da kong..n melayan kenkawan makan sgt la seronoknye...bersemanagt 2 3 mangkuk mereka ngap..terima kasih datang makan

jumaat pula hari perpisahan..mood sekolah memang best sbb satu hari tak mengaja..tp itu best tu tak lame pon.sbb hari terakhir pengetua kat skolah..ble datin(pengetua saya) da nak pegi terasa sgt la yg kita ni perlukan sokongan die lagi..memang pade awal dengan boss yg ni agak tertekan..orgnye tegas dan penuh semangat..tp disebalek ketegasan itu..sifat ibunye sgt terserlah..saya rase kerana saya pernah menjdi setiausaha pibg dan penyelaras math ting2..saya rase rapat dengan datin..kate2 akhir mase die pelok saya sgt menyentuh hati ""ilya ni anak saya"" itu kata datin..ramai yg tak dapat menahan air mata masa dipeloknye..saya dulu penah rase pengetua sebelum sebelum datin..mase pengetua tu pindah org senyum je..org yang baek pasti disayangi...

terima kaseh datin atas segala tunjuk ajar dan teguran

dan sebelah petang nye dirumah saya ade makan makan dengan anak anak sekolah saya..patut nye minggu lepas2..tp saya yg asyik balek kg ni...jd pospone n wat la mggu ni..kang majok pulak derang..ye la ..duet raye tak dpt..jadi jamu makan2 je la..ni pon hasil air tangan mak mentua punye mee kari..saya???pengoreng nuget yang hebat je laa..tu je menu nye..yg laen kueh raye..saya anggarkan 70 org tp yang datang tak sampai sebanyak tu..mungkin faktor mase dan jarak kot..nway terima kaseh lagi pada mak mentua n tetamu tetamu dara dan teruna ini..terima kasih sudi datang rumah tecer tp sdikit kemusykilan kerana sorang pon anak2 dari 4bestari tak datang..adekah mereka tak suke saya yang mengaja mereka fizik ni??ye la saya tau saya kuat bebel..tp bebel tu tanda sayang saya pada kamu semua..tengok cm abang kat bawah ni..derang lagi truk kene kutoks ngan saya kalu time maths..steady jugak dtg makan2..


semua gamba peristiwa yg berlaku minggu lepas saya da upload dalam fesbok..ntah knape saya suke upload gamba ke ctu..

jadi ribuan terima kaseh kepada semua yang sweet sour kan kehidupan saya sepanjang minggu lepas

ops lagi sket..untuk en ikhwan..trima kaseh adiah hari sabtu aritu :D suke2

Monday, September 27, 2010

pecutan terakhir

salam..
seronoknye cuti raye 2 minggu aritu..walaopon pnat berjalan2..tp kapla tak pk hal kerja..n skang rase sedikit tidak terurus mase dan tenaga..kerana ni la time pecutan terakhir kat skolah sblom cuti pada 20 november dan spm pada 23 november..bg cekgu2 tingkatan 3 mase raye mesti da pnat da uruskan form 3..tp bagi saya yg ajar form5 termasuk form2 n form4..skarang baru trase berat nye tugas di saat2 akhir ini..saya tau saya tak boleh mengalah..kene kuat semangat nye...tp pada pandangan saya, pengurusan disekolah perlu diteliti utk penambahbaikan..sbb nye..minggu ni je buat saya rase malas sungguh nk ke sekolah..kerana urusan hari kokurikulum yang saya agak sedikit terlewat..mungkin sebaiknye sekolah perlu buat sebelum bulan pose dahulu..skarang saya rase semuanye terkejar kejar..tp yelah..sape la nk dengar rintihan saya ni..yg pasti ape yang saya perlu buat..saya buat ikut kemampuan saya..

buat anak2 didik yang saya kerahkan membuat pelbagai jenis latihan..jgn bersungut ..ni usaha kita bersama utk cemerlang dalam pelajaran..biar bersusah dulu nanti bersenang kemudiaan..

Friday, September 10, 2010

kueh aidilfitri

Biar kulit segelap ALMOND LONDON..
asalkan hati seputih KUEH BANGKIT
biar iman sekental DODOL..
jangan pula senipis REMPEYEK..
biar jiwa selembut BAHULU..
asalkan akhlak secantek biskut MAMA CARRIE..
senyumlah semanis WAJIK agar AIDILFITRI yang disambut lebih bermakna.


~~beskot beskot air tangan mak mentua~~

Sunday, September 5, 2010

kongsikan bersama 3 (istimewanya malam raya dan aidilfitri)

ni adalah entry sambungan yang aritu..tp perkara yang saya cube kongsikan di sini hasil dari hadis yg cg bazli bg kat saya dan juga dr artikel di majalah solusi isu no.23..


Dalam kitab Fadilat Ramadan ada tertulis Rasullullah s.a.w. bersabda yang bermaksud " sesiapa yang berjaga pada kedua dua malam Hari Raya (dengan sibuk beribadah) dengan niat utk mendapat ganjaran Allah, hatinya akan hidup pada hari di mana hati-hati yang lain mati" Dan malam hari raya juga adalah diantara 5 malam yang doa-doa akan dikabulkan.

Abu Hurairah r.a berkata, telah bersabda Rasullullah s.a.w. mafhumnya " ....dan diampunkan bagi mereka (umat Muhammad s.a.w.) pada malam terakhir Ramadhan"

Alangkah ruginya jika sepanjang Ramadhan kita mampu bersungguh-sungguh melakukan amal ibadah dan segala kebajikan, tiba-tiba pada malam yang penuh barakah ini, kita dilekakan dgn kesibukan persiapan Hari Raya.

Apabila tiba malam hari raya aidilfitri, maka malam itu disebut sebagai LailatulJaizah(malam pengurniaan hadiah). Maka apabila pagi hari raya menjelang, Allah azzawajalla menghantar para malaikat ke setiap tempat. Lalu mereka turun ke bumi dan berdiri di muka-muka jalan dan lorong. Mereka akan menyeru dengan suara yang boleh didengari oleh semua makhluk Allah azzawajalla selain jin dan manusia. Mereka berkata, "Wahai umat Muhammad! Keluarlah kepada Tuhan Yang Maha Pemurah yang mengurniakan dengan banyaknya dan yang mengampuni dosa-dosa besar" Apabila mereka tiba ditempat sembahyang raya, Allah akan bertanya kepada para malaikat, "APakah balasan bagi seorang pekerja yang telah menyempurnakan kerjanya?" Para malaikat akan berkata, "Wahai Tuhan dan Pemilik kami, balasannya ialah disempurnakan ganjaranya."

Lalu Allah azzawajalla berfirman," sesungguhnya Aku menjadikan kamu sbg saksi wahai malaikatKu, sesungguhnya Aku jadikan keredhaan dan keampunanKu sebagai pahala puasa bulan Ramadhan dan ibadat malam mereka".Allah azzawajalla berkata lagi "Wahai hamba-hambaKu!Pohonlah daripadaKu. Demi kemuliaan dan keagunganKu,kamu tidak memohon sesuatu daripadaKu pada hari ini iaitu dalam perhimpunan kamu ini utk kepentingan akhirat, melainkan Aku pasti akan menunaikannya dan begitu juga untuk kepentingan dunia yang kamu pohon nescaya Aku akan mengurniakan yang baik bagimu. Demi kemuliaanKu, Aku akan tutup keaiban-keaibanmu selama mana engkau mengingatiKu.Demi kemuliaan dan keagunganKu, tidaklah Aku akan menghina kamu dan tidak juga Aku akan memalukan kamu dikalangan orang-orang yang berdosa(dan org2 kafir). bersurailah dalam keadaan kamu telah diampunkan. sesungguhnya kamu telah meredakan daku dan Aku juga telah reda dengan kamu."

Maka, bergembiralah para malaikat dan bersuka rialah mereka dengan segala yang dikurniakan Allah kepada umat ini apabila mereka telah selesai berpuasa pada bulan Ramadhan.

"YA ALLAH, JADIKANLAH KAMI DIKALANGAN MEREKA"


Tuesday, August 31, 2010

yummy yummy macaroni guratan

petang tadi saya buat macaroni guratan..(nama ni dpt dr resepi kat intenet)..saya cuba buat sbb die sgt la meleleh dengan cheese..yummy yummy...n Alhamdullilah menjadi n encik ikhwan dan puan mentua menyukainye :D lalallalala..resepi beza sket je ngan makaroni bakar yang saya selalu buat..beza nye ni rase cheese yang sgt amat..n tak boleh dipotong..cedok cedok je..kalu makaroni baka, die melekat antara satu ngan laen n boley dipotong mcm kek..

ni rupe macaroni tu sebelum dibakar


ni after bakar


ni baki selepas dicedok ke pinggan masing2


gamba yang saya tangkap memang tak nampak menarik..tp sy puji diri sy sendri yang saya masak ni sedap.hahhahaha..itu adalah komen saya utk masakan saya :D :D

jadi sesape yg nak buat..ni amik resepinye..saya ote ote cara masakan..ikut tekak melayu..terutama waktu goreng makaroni tu..n tambah sesuke ati saya seperti paprika, italian herbs dan ape2 yg saya suke..

Bahan-bahan
Macaroni - tk kira la jenis apa2 pon bleh
Isi (terpulang nak isi apa2)
* Udang yg dkopek kulit
* Isi Ayam - potong kecil2
* Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam
* Mix vege - jika suka. .
* Cendawan butang - hiris2
* Garam
* Lada hitam/lada sulah
Butter


Bahan Untuk White Sauce
300ml susu segar
125ml air
2 sudu makan butter
2 sudu besar tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam
satu mangkuk kecil keju cheddar parut/parmesan cheese atau apa2 jenis keju yg sedap!

Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
Keju Mozarella parut


Cara-cara
Untuk membuat white sauce
Panaskan periuk.Masukkan butter. Masukkan tepung, kacau cepat2. Jgn buka api besar. Nnti hangus.
Masukkan susu dan juga air. kacau supaya tpg tdk bergentel2. biarkan mendidih.
Masukkan cheese dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak2 pekat. matikan api.


Untuk membuat makaroni(yang ni saya goreng je macaroni cm goreng mee)
Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
Panaskan butter, masukkan isi2 bhn yg dsukai.
Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul mesra.


Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce tadi.
Dan taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
Siap untuk dhidang.

Monday, August 23, 2010

susah ke maths??

di sekolah tadi saya berjaya menghabeskan semak paper math trial jpn perak..examnye ari jumaat aritu..weken hanya kelas 5 bestari je sempat abes..td bertungkus lumus sy menyiapkan 5bahagia punye juga kerana bukanlah saya perlu menghantar markah dengan segera..tp hati sy membuak buak (poyo sungguh ayat ini) ingin tau marks anak2 didik sy ini...

emm sedikit mengembirakan saya bile 15 org dapat a dri kelas 5bestari...hanya 2 org di klas bestari yang berada di tahap nyawa2 ikan..ditolak boleh gagal dan boleh lulus..5bestari klas pertama di rmm..name je pertama tp prestasi mereka blom cukup hebat lagi..dan hanya 7 org je dari kelas bahagia mndapat 40 keatas..jika dulu skola sy buat markah lulus 30..pasti rekod kelas 5bahagia juga meningkat 13 dr 18 org akan lulus...

apa yang saya suka exam kali ini ialah beberapa students sy menunjukkan peningkatan yang mendadak..agaknye suda sedar diri yang derang akn exam ujung bln 11 ini..ataupon sudah tidak tahan disindir oleh sy di dlam kelas..tahniah buat amirul,ar razi dan megat termizi yg nampaknye usaha mereka berhasil..

sy faham..maths bukanlah subjek kegemaran sume org..en.ikhwan sendri antara org plg tidak suke maths..utk kira harga gula + harga tepung pon en.ikhwan malas..en.ikhwan lebih suka bahasa dan sejrah..ni semua pembahagian menggunakan otak kanan dan kiri..saya juga rase sy masih tak mengunakan kedua dua belah otak yang saya ada dengan harmoninye..so kat cni saya paste sket pasal otak kanan dan kiri secara simplenye..

Otak kiri melibatkan pemikiran bercorak 'akademik' seperti perkataan, nombor, kebolehan saintifik, matematik, bahasa, analisisi dan penggunaan tangan kanan.

Otak kanan pula melibatkan aktiviti bersangkutan irama, imaginasi, warna, khayalan, ilham, corak, dimensi dan penggunaan tangan kiri.

Persoalan yang timbul adakah kita menggunakan kedua-dua bahagian otak dengan bijaksana. Umpamanya adakah kita selalu menggunakan otak kanan kita untuk menghayalkan pelajaran atau atau adakah ia selalu digunakan untuk menghayalkan dan mengimaginasi masalah peribadi, angan-angan kosong, dendam, hasad-dengki,amalan ilmu hitam dan perasaan yang tidak berhubungkait dengan pelajaran.

Jika otak bahagian kanan ini belum lagi digunakan sepenuhnya untuk mengkhayalkan pelajaran, maka masanya telah tiba kita mengkikis semua khayalan dan imaginasi kosong dan segerakan gunakan setiap saaat yang ada untuk khayalan digunakan untuk membayangkan pelajaran.

Teknik pembayangan perlu penumpuan. Penumpuan yang serius amat perlu. Sebaik-baik suasana ialah yang sunyi sepi seperti semasa berehat, semasa berbaring sebelum tidur malam, semasa duduk berseorangan menenangkan fikiran, semasa menumpang bas atau teksi, semasa di stesen bas dan lain-lain.

Sebagai contoh kita ambil suasana berbaring sebelum tidur. Bilik sudah gelap> Keadaan sunyi sepi. Dalam suasana ini, tenangkan fikiran. Mula bayangkan soalan-soalan, raja, sifir, graf dan apa juga yang telah dipelajari. Bayang ia satu demi satu. Untuk menguatkan tumpuan tulis, lukis apa yang diingat di atas tilam dengan menggunakan telunjuk anda. Amalakan ini setiap malam. soal diri anda, satu ke satu soalan, mata pelajaran ke mata pelajaran sehinggalah tertidur. Ulangi bila terbangun di tengah malam. Amalkan ia dari sehari ke sehari, seminggu ke seminggu, sebulan ke sebulan bermula ddari tingkatan 1 hingga ke tingkatan 6. Bila ruangan khayalan ini dipositifkan dengan fikiran sehat, anda akan rasakan hasil usaha ini. Bagi anda yang belum mengamalkannnya, cuba mula dari sekarang.


pada saya buat mase ni maths tidaklah suatu yg susah..tp kalu sy diberi soalan sejarah atau geografi..mahupun kimia dan biologi..rasenye name sy juga antara yang sering muncul di golongan yang perlu diberi i.c.u..hahahahha

Saturday, August 21, 2010

mak, kita buka pose sesame ye petang ni

pagi ni sementara tgu email skema jawapan matematik dari kak norsiah..saya round2fesbok..ternampak video ini yang ditag oleh abg saya..wizan..




cerita ni ble time nk pose dekat2 nk raye slalu tb tunjuk..walaupon saya tau da endingnye tanpa perlu tgk abes2..saya tetap akan tengok juga..n waktu ini lah hati saya tersangat la touching..sbb dalam hati saya ..saya tak nk mak saya trase macam drama2 ni..n serase saya..buat mase ini saya masih blom lagi buat mak trase macam crita kat atas ni..

walaupon sekarang saya sudah ade keluarga sendiri..saya rase saya masih blom kuat utk hidup tanpa mak..hampir setiap hari saya menelefon mak..bercerita apa yg perlu dan mendengar crita mak juga...saya cuba utk buat hati mak senang selalu..

mak..petang ni kita berbuka pose sesame ye..

Thursday, August 19, 2010

kongsikan bersama 2

>>sambungan yg semalam tentang kelebihan puasa dan malam lailatul qadar<<

Nabi Muhammad saw bersabda "Setiap hari pada waktu berbuka puasa dari bulan ramadhan Allah akan membebaskan sejuta manusia yang kesemuanya telah ditentukan untuk masuk neraka. Apabila tiba hari terakhir dari bulan Ramadhan, Allah akan membebaskan pada hari itu sebanyak bilangan manusia yang telah Dia bebaskan dari awal sehingga ke akhir bulan.

SubhanAllah..betapa Maha Penyayang dan Pengasihnya Pencipta kita


Apabila malam Lailatulqadar Allah akan memerintahkan Jibrail supaya turun bersama satu kump. besar malaikat.Bersama mereka terdapat bendera hijau. Beliau akan memacakkan bendera itu di atas Kaabah. Jibril a.s. mempunyai seratus sayap. Dua darpada sayap tersebut tidak pernah ddibuka kecuali malam itu sahaja. Lalu beliau membuka kedua-dua sayapnya sehingga menutupi timur dan barat.Kemudian pada malam tersebut Jibrail a.s. akan mendorong para malaikat lain supaya mereka pergi memberi salam kepada setiap org yg sedang berdiri atau duduk, bersolat atau berzikir. maka para malaikat itu akan berjabat tangan dengan mereka dan akan mengaminkan doa doa mereka sehingga terbit fajar.

Apabila terbit fajar Jibrail a.s. akan menyeru segala malaikat,"sekarang pulanglah!".
Para malaikat itu pun akan bertanya, "Wahai Jibrail apakah yang Allah telah lakukan terhadap keperluan2 orang beriman dikalangan umat Muhammad?" Beliau akan menjawab," Allah telah memerhatikan mereka pada malam ini lalu telah mengampunkan mereka semua kecuali empat jenis manusia ." Maka kami pun bertanya, " Siapakah mereka ya Rasulullah?" Baginda saw bersabda " Lelaki yang berterusan minum arak, seseorang yang menderhakai kedua-dua ibu bapanya, seseorang yang memutuskan silatulrahim (memutuskan hubungan sesama keluarga) dan musyahin." Kami bertanya, " Ya Rasullullah, siapakah musyahin itu?" Baginda saw menjawab, "Dia ialah musorim (orang yang berhasad dengki dan memutuskan hubungan)."

....akan bersambung lagi satu entry..tentang aidilfitri~~~~~

Tuesday, August 17, 2010

kongsikan bersama

pagi semalam..sebelum kelas relief saya bermula..saya duduk2 di meja kopi bilek guru..bukannnye nk minum kopi..tp tujuan utama sy duduk disitu juga saya tak pasti..trus bersembang pagi dengan cg bazli..rakan guru yang plg lama berkhidmat di rmm..senang crita dengan cg bazli ni..die gtau sy yg isnin die sebgai cekgu on duty laswek..die da siapkan teks ucpn..namun sdikit keciwa kerana assembly dibatalkan..die beritahu saya die da sdiakan 3 helai hadis yg ingin dikongsikan bersama..tp tak tercapai la pulak hasratnye itu...

maka,nk disedapkan lagi bersembang seblom waktu sy masuk ke klass relief, sy bertnykan tentang hadis tersebut..sy katakan pada cg bazli..kongsi dengan sy..nnt sy bole tlg gtau ustd supaya cg bazli dpt beri tazkirah jumaat ini..namun die menolak utk memberi tazkirah jumaat..lalu trus bercerita tentang hadis tersebut..dengan muka yg sgt membuatkan sy terlalu ingin tahu hadis apekah yg ingin dikongsi...diceritakan kepada sy dengan penuh perasaan..dengan penuh kesungguhan...terima kaseh cg bazli kerana berongsi dengan saya..sharing is caring..hehheheh..

so sy rase..saya patot kongsikan hadis tersebut..iaitu tentang ramadhan...salinan fotostat hadis cg bazli tadi telah dibaginya pada saya...disini saya tuliskan sket demi sket..akan sy update nnt..

>>>> I <<<<
[salinan sebenar dari kertas hadis yang telah difotokopi]

Hazrat Ibnu abbas r.anhuma berkata bahawa beliau telah mendengar Rasulullah saw bersabda "sesungguhnyasyurga diharumkan dan dihiasi dari athun ke tahun utk menyambut kedatanagn Ramadhan. Apabila tiba malam pertama dari bulan ramadhan, sejenis angin akan bertiup dari bawah 'Arasy yang dinamakan 'Muthirah'..lalu bergeseranlah daun daun pook syurga dan juga gagang pintu2 syurga, maka kedengaranlah satu bunyi yg begitu merdu dari itu sebelumnya. Kemudian muncullah bidadari2 bermata jeli sehingga mereka berhenti di anjung syurga. Mereka menyeru," adakah sesiapa yang ingin meminang kami supa Allah mengahwinkannya dengan kami?" kemudian mereka berkata lagi, " Wahai Ridhwan penjaga syurga, malam apakah ini?" Beliau akan menjawab kepada mereka dengan berkata, " Ya, malam ini adalah malam pertama dari bulan Ramadhan. (Hari ini)pintu2 syurga dibuka bagi org yg berpuasa di kalangan umat Muhammad saw." Nabi saw bersabda lagi, "Allah alan berfirman, "Wahai Ridhwan! Bukakanlah pintu2 syurga dan Malik (penjaga neraka) tutuplah pintu2 neraka bagi mereka yang berpuasa daripada kalangan umat Muhammad. Wahai Jibrail! Turunlah ke bumi dan tangkaplah syaitan yang sgt2 degil lalu ikatlah mereka dengan rantai kemudian lontarkanlah mereka ke dalam laut supaya mereka tidak dapat merosakkan puasa umat Muhammad kekasihKu."


Baginda saw bersabda lagi " Allah akan memerintahkan seorang penyeru pada setiap malam dari Ramadhan supaya dia menyeru 3 kali, "Adakah sesiapa yang ingin memohon sesuatu supaya Aku mengurniakannya? Adakah sesiapa yang ingin bertaubat supaya Aku menerima taubatnya? Adakah sesipa yang ingin memohon keampunan supaya Aku mengampuninya? Siapakah yang sanggup memberi hutang kepada yang Maha Kaya yang tidak pernah miskin, yang akan membayar hutangnya sepenuh-penuhnya tanpa sebarang kekurangan."


~~~akan disambung nanti....~~~~~

Monday, August 16, 2010

tengs en. ikhwan



tadi saya janji ngan en.ikhwan utk tido b4 kul 12..skali ble da berjalan2 jalan di alam maya ni..tak sedar da dekat jam 1 pagi..

saya mula membuka blog saya semula sejak awal ramadhan..setelah ade sorg student saya bace blog saya..maka setelah beberapa bulan tidak dibuka..dicuci sesawang yang ade..saya rase baekla saya tulis2 semula..kerana walaupun saya tulis2 takde org bace..tp saya suke..cara saya mengurangkan stress kot..sbb bile sy tulis blog..saya akan bace cerita byk org..pasti ade ilmu yg saya perolehi disitu..huhuhu..

o0o..saya juga da 2 3 kali tuka background blog ni sejak 2 3 hari lepas..dan tengah hari tadi..en ikhwan komen..bekground sy tak cantek..so mlm ni tdi saya berusaha keras tuka lagi..saya tau walaupon en.ikhwan tak la brape layan membace blog..tetapi kadangkala die membukanye juga..menjadi pembaca senyap ...skang sy tatau la cantek ke tidaknye bekground sy di mata die..

papepon ucapan terima kaseh saya kepada en.ikhwan kerana da belikan router wireless utk rumah kami ni..maka kami ber2 tidak lagi akan berebut mengunakan internet..yela..kami guna streamyx..pastu masing2 malam je freetime nk surfing..maka ble satu je mula la ade yg merajok..bukan saye aje..die juga suke merajok..hehhehe..hanya saya je yang reti pujuk die..

okey la..tu je..saya nk tdo..esok saya suka n berdebar debar..sbb students form 5 da mula nk trial spm..smuga ramadhan membuatkan mereka bersemangat lebih utk berjaya..amennn

Friday, August 13, 2010

Thursday, August 12, 2010

meses daripada teman

meses ini saya terima pagi tadi..orang yang saya rindui..teman yang da bertuka ke sekolah laen..dia adalah teman juga kakak yang byk membantu saya dahulu..

semoga Allah jadikan Subuhmu cahaya
Zuhurmu gembira,
Asarmu bahagia, Maghribmu Keampunan,
Isyakmu Keberkatan dan doamu diterima,
diberkati rezekimu serta
dibuka padamu pintu syurga tanpa sempadan.

terima kasih Kak beah..
keadaan saya disekolah pada mase ini buat saya rendu sesgt pada akak.

cube..try..test

...dalam pembikinan background chumil2..
..tak reti..
..so Cuba Try Test je la dulu..

Wednesday, August 11, 2010

1 ramadhan 1431H

selamat datang ramadhan
semoga kita semua menikmati kemanisan ramadhan tahun ini


Tuesday, April 13, 2010

buku itu tanda kasih sayang kita

perlukah bermain intenet lagi malam ini??
o0o0 tidak ...
walaupun si kecil da lame mengulit mimpi sejak dr jam 820malam td..
nampaknye..aku tak bley nk sronok2 menekan keypad laptop ni...
sebab..td ade seorg pelanggan komplen..buku nye tidak ditanda..
hahahaha...ala sayang2 semua disekolah tu..ticer kan kluar seminggu laswek..
so memang tak menanda buku utk minggu b4 tu..
okey..esok anak2 semua pasti dapat buku bertanda dengan penuh kasih sayang nye ye ..
mekacih bebanyak ingatkan ticer :D

Monday, April 12, 2010

isi borang tukar

jom isi borang tuka...

ramai jugak iaitu lebey dari sorang kawan2 di sekolah mengisi borang tuka..
atas alasan
--pindah mengikut tempat kerja suami
--nak aja yang opsyen je
--tension berada di sekolah
--cuba suasana laen pulak..

emm ape2 pon alasan mereka..biarla..mungkin tempat baru ade lebih sinar kebahagiaan disana..aku doakan utk mereka...

aku???
tetap disini..mengajar kelas
5,4 dan 2 bestari serta 5 bahagia..
membuat kerja2 yang kekadang aku pon tak suke...
kerana aku rase aku masih kalis dengan tekanan yang datang..
hehehheheheeh
u go girl!!!!
eh girl pulak
u go ticer!!!!!!!!


untuk liza bff kat utm dulu..aku doakan ko jugak dapat tuka :D



~gamba tiada kaitan ngan entry..dr kiri, ain, huda, ilya, liza..BFF rendu korang~

Sunday, April 11, 2010

gemok sudah saya ni



pagi ni kami bersarapan makaroni goreng dan samosa..samosa ready made je..tengah2 aku melayari kapal internet ni..en.ikhwan bg muesli bar yogood..aritu mase nk g kem pon die bg jugak..sbb katenye,,makan oat bar ni boley tahan sampai tengah hari..konon nye...hahhahah..perot aku..perot yag pg mesti nk disumbat dengan makanan berat...kueh2 tak maen la..mesti nasi..mee atau seangkatan dengan nye..kalu tak cekgu ilya ni akan rase tak ber maya...

aku pon ter pk pk mengira b.m.i aku tadi..ye la baru je selesai membantu en.ikhwan menyiapkan esaimen pendidikan kesihatan..jadi bab obesiti masukkan info pasal b.m.i...aku ni da ditahap 25..iaitu diawal2 overweight..ohhh tidakkkkkkkkkkkkkkk...macam mane ekk

bebaru ni mase aku g kem sc tulen..pe yang ade mase kem tu ade le aku dapat 29% je kot..sbb yang len2 aku buat keje len..ye la g anta budak..aku teman je le..n dengar mase fizik punye ceramah dengan sebaek mungkin...mase kat sana ade la sorang kakak yg join aku lina n isma makan2 ni..nmpak sgt menjage pemakanan nye..bekpes bersama...kami be3 menghentam nasi lemak..tp die cukop dengan yogurt dan epal ijau..lunch die cume makan spageti bekalan dr rumah dan sup sayo yg dibeli..hya minum air kosong yang dibawa berbotol2 dalam simpanan nye...crita punye crita..rupenye akak tu g london weight management utk mengatur pemakanan...dulu die 54..skang da 44...kakak ni sgt sensitip ble org ckp pasal bentuk badan die suatu mase dulu..tp skang da agak selesa dengan ape yang die dapat...untuk rawatan di LWM tu memang la memakan kos yang tinggi..tp cara pengawalan makanan sgt teratur...siap kene tulis2 kat buku..ape kita makan dan ape kita minum..aktiviti harian kita....

o0o0 adekah aku juga perlu kesana..??mungkin tak perlu..aku ni malas exercise...makan pon tak kawal..mungkin ape yang diberi oleh en.ikhwan adelah petanda awal utk suh kawal pemakanan..nmpaknye kene mengekor en.ikhwan g jogging la pepetang hari...ni la die org penah kate..da beranak badan mula tak terjage..o0o0o0 aku perlu berubah agar en.ikhwan sentiasa tergoda dengan aku je sepnjg hayat nye...

harap2..mula harini pemakanan aku terkawal...

Saturday, April 10, 2010

bukan tak sayang...

salam..begitu lame aku tak update...bukannye tak sayangkan blog ni..tp ntah rase malas yang mendahului..mungkin sbb kekadang lagi senang meluahkan sebaris dua kata di fesbok..hahhahahah...

emm tp insyAllah..akan aku mulakan semula utk mengupdate sedikit demi sedkit perihal aku di blog nih....

utk malam ni..rase malas jugak mendahului..sbb aku nk menonton MY NAME IS KHAN....hehehehe wat sekian lame nye..lagi lame dari jangka mase aku tak update blog..aku nk menonton semula crita hindustan..layang jiwang karat shah rukh khan dan kajol..mengimbau zaman persekolahan menonton crita2 hebat mereka..


salam rindu dari aku untuk blog aku...muahh

Thursday, January 21, 2010

asyik terlupa je

perangai truk aku minggu ni..

asyik TERLUPA...

hari isnin 2 laptop ditinggalkan di makmal sekolah...satu en.ikhwan punye..satu aku punye yang hak kerajaan...petang kul 6 cmtu suh en. ikhwan kuarkan laptop dr bonet..skalik takde..haaa riso gle..aku yang ngah makan nasik trus tak habes nasik..cari kunci kereta..dan ditemani aini trus la ke umah kak lily amik kunci makmal..naseb ke2 2 laptop landing baik je kat makmal...

hari rabu...aku kn bli dairy jpn..so pas baya kat pejabat..aku chop diary ngan name aku..n dengan senang atinye meninggalkan diary tersebot di pejabat skolah..merata rata...time nk clock out...baru terhengat..mane la letak diary....o0o0o di pejabat...pengetua senyom2 sinis je sbb aku letak merata rata...huhuhuhuhuhu

hari kamis..hari ni paling dasat lupa....awal2 pg da cr hand bag...pastu waya laptop plak tinggal kat makmal jr...n skali lagi petang tadi...ble nk kluarkan laptop dari kete...laptop takde....haaaaaaaa..cekgu ilya meninggalkan laptop di makmal fizik pulak..ni kes penat sgt arini..dengan keadaan badan yang tak bpe sehat sgt....so trus g umah kak zah mintak kunci..pastu kene tpon pakleman lak suh bukak grilll....trase sgt rugi menjadi pelupa....kate en.ikhwan nih lupe n CARELESS....
mmm cm ade kebenaran dalam kata2 die tuh....

tp satu mende aku tak lupe arini adalah beshday adik manja aku nih...aku masak kan die makaroni bakar sbb takde adiah nk bg di waktu ini..hehhehe da kering poket...aini.. heppy beshday dear...moga perkahwinan yang diimpikan akan menjadi kenyataan di jangka masa yang terdekat ini..amennnn


Ya Allah..Kau ampuni la dosa2 ku...agar hari yang mendatang ini..buat aku sentiasa beringat..tidak lagi menjadi pelupa..

Thursday, January 14, 2010

kala ini..

...hati kecilku sering berasa kecil hati.

Monday, January 4, 2010

turut rase bahagia

malam ni tdo sedikit lewat
melayan mata membace blog2 teman
sambil menghantar email attchment yang mengambil mase agak lame
dini n en hubby da tdo
ble membace dari laman ke laman
kisah hidup dan cerita org
aku turut tumpang bahagia
tersenyum membacenye
tersentuh membacenye
segalanye bakal menjadi panduan
untuk kehidupan ini


rase bahagia
lalallallalalalalalalala
:D