petang tadi saya buat macaroni guratan..(nama ni dpt dr resepi kat intenet)..saya cuba buat sbb die sgt la meleleh dengan cheese..yummy yummy...n Alhamdullilah menjadi n encik ikhwan dan puan mentua menyukainye :D lalallalala..resepi beza sket je ngan makaroni bakar yang saya selalu buat..beza nye ni rase cheese yang sgt amat..n tak boleh dipotong..cedok cedok je..kalu makaroni baka, die melekat antara satu ngan laen n boley dipotong mcm kek..
ni rupe macaroni tu sebelum dibakar
ni after bakar
ni baki selepas dicedok ke pinggan masing2
gamba yang saya tangkap memang tak nampak menarik..tp sy puji diri sy sendri yang saya masak ni sedap.hahhahaha..itu adalah komen saya utk masakan saya :D :D
jadi sesape yg nak buat..ni amik resepinye..saya ote ote cara masakan..ikut tekak melayu..terutama waktu goreng makaroni tu..n tambah sesuke ati saya seperti paprika, italian herbs dan ape2 yg saya suke..
Bahan-bahan
Macaroni - tk kira la jenis apa2 pon bleh
Isi (terpulang nak isi apa2)
* Udang yg dkopek kulit
* Isi Ayam - potong kecil2
* Scallop/Sotong/Sosej/Isi Ketam
* Mix vege - jika suka. .
* Cendawan butang - hiris2
* Garam
* Lada hitam/lada sulah
Butter
Bahan Untuk White Sauce
300ml susu segar
125ml air
2 sudu makan butter
2 sudu besar tepung gandum
sedikit serbuk lada hitam
satu mangkuk kecil keju cheddar parut/parmesan cheese atau apa2 jenis keju yg sedap!
Untuk Topping ( jika ingin lebihan cheese)
Keju Mozarella parut
Cara-cara
Untuk membuat white sauce
Panaskan periuk.Masukkan butter. Masukkan tepung, kacau cepat2. Jgn buka api besar. Nnti hangus.
Masukkan susu dan juga air. kacau supaya tpg tdk bergentel2. biarkan mendidih.
Masukkan cheese dan juga lada hitam. Kacau sentiasa hingga sos agak2 pekat. matikan api.
Untuk membuat makaroni(yang ni saya goreng je macaroni cm goreng mee)
Rebus makaroni hingga empuk. toskan. gaul dengan olive oil. ketepikan.
Panaskan butter, masukkan isi2 bhn yg dsukai.
Perasakan dengan garam dan juga lada hitam/lada sulah. Masukkan makaroni tadi. Gaul mesra.
Masukkan macaroni ke dalam mangkuk tahan panas. Curahkan white sauce tadi.
Dan taburkan keju mozarella - klu tk nk tabur pon xpe.. sbb white sauce td dh gunakan cheese.
Bakar suhu 180 selama 20-30min atau hingga kekuningan.
Siap untuk dhidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
nak seacuan.
ReplyDeleteseacuan je, tak nak banyak pun... ;p
alamak Yaa... kakak tengok macam sedap je.. lama tak makan masakan Yaa ni... balik raya boleh rasa tak aganyer ? kakak cipy resepi ye... nanti kalau ada masa nak buatlah...
ReplyDeleteibu : nk seacuan ye..meh la datang umah :D
ReplyDeletekakak: yaa balek simpang 2 raye. akak raye simpang smpi bpe haribulan..ade mase insyAllah ley buatkan utk kakak.. :D
ReplyDeletenak2 =D
ReplyDeletebalek kuala gtau..ade mase tc buatkan ye :D
ReplyDeletewaaaa...lame xdatang blog ilya...byk improvement ni...dalam hati ade taman2 gituu hihi
ReplyDeletebestnyeeeee masak untuk suami, kan ilya :)
lynn..hahahha...da borin name lame...letak bunge2 kene la letak name jiwang karat sket..
ReplyDeleteyup masak utk suami mmg best..lagi lagi die malantak dengan lahapnye..hehehhehe