Monday, January 30, 2012

belajar masak chicken butter

okey petang tadi rase tringin nak makan ciken butter lagi..aritu mase balek manjung g ciken rice shop menjamah la saya dengan seleranye ciken butter nye..mmg sy suke...so balek skola td update status fesbok tnye resepi tapi no respon..so google sendrik jumpa yang dibawah ni...

2 keping dada ayam-potong kecil2
1 ulas bawang putih-cincang
2 sudu besar soya sos
1/2 sudu teh garam
1/2 sudu teh kicap pekat
1 biji putih telur
3 sudu besar tepung jagung

campurkan semua kecuali tepung jagung n perap selama 30min. salut tepung jagung n goreng hingga masak n garing sket. ketepikan.

2 ulas bawang putih-cincang/hiris halus
10 daun kari
3 cili thai-jun guna cili api
2 sudu besar butter
1/4 cawan susu cair
1 sudu teh gula
garam n pepper

panaskan butter, masukkan bawang putih, cili n daun kari hingga wangi. masukkan ayam tadi n gaul rata. masukkan gula, garam n pepper. gaul. masukkan susu cair n kacau cepat rata2 n angkat.

tapi saya telah menderhaka sedikit resepi dengan ape yg ade je kat dapur tu...antaranye..sy tidak menggorengkan ayam dengan bersalut tepung jagung..sebabnye asyik terbayang ade kat dapur tepung jagung rupennye da abes..yg ade tu ialah tepung kastad..haishh... pastu saya telah menggunakan setengah cawan susu HL..sepatutnye suku cawan je..patot la kuahnye byk...

jadik setelah siap..gagal la rupe bentuk ciken butter saya tu..tp rase ade..en.ikhwan kate ok sedap dan boley masak lagi..sbb ciken butter sy buat ni pedas...tak la muak sgt...ni la bentuknye..da mcm lauk kurma ayam kan...takpe la..kenyang jugak masok perot...dan masih tiada tanda2 nak saket perot....nnt saya improvise lagi...



wokeh tu je update arini..mau tido..perlu tenaga banyak esok sebab ade latihan cross country mengenali trek baru..sy ketua riben..mesti la kene bergerak aktif esok..
selamat malam..tdo lena ye :D

Sunday, January 29, 2012

esok KeRJa..sy TerharU

salam...
tengah nonton juara lagu..pas melipat kaen..seminggu suda kami anak beranak cuti..cine raye..skola melayu india pon cuti..merayakan sesame...

esok harap2nye hari yg indah utk bekerja..ye la seminggu cuti rase demotivated..walaupon syok je rehat2...tdi sambil lipat ken maen2 meses dengan salah sorg student sy yang berjaya ke sbp..las meses die text kate saya paling sporting dan die akan merindui "kasih sayang" saya...kasih sayang dalam kelas sy membawa maksud homework..homework yg bukan ckit2..tp byk..saya ingatkan anak2 saya tu tak suke..rupenye bile da nk tinggalkan saya..ramai yang akan tringat kasih sayang saya ye..ye kat cni tecer nak bgtau..walaupon kam002 semua tak bace..tecer sgt terharu oke..

doa saya utk anak2 yang melanjutkan tingkatan 4 ke sbp mrsm teknik..belajarlah dengan lebih tekun..suasana belajar yg berbeza dengan rmm pasti dapat mendorong kalian ke arah kecemerlangan..da berjaye jgn lupe tecer okey...

ye walopon esok kerja..dhini yg perlu ke taska tamo masuk tdo lagi nih..haishh boley ke bgn awal esok..saya nak masak bekal nasi lemak...wokehh...selamat bekerja untuk semua esok..moga ceria2 ye ...

Saturday, January 21, 2012

MaLaM PerTama

video

malam pertama saya bersama en.ikhwan da berlalu lebih kurang 4 tahun 2bulan yg lepas..muahahhaha..harini ialah malam pertama kami di rumah sendri..rumah no.101 sri pelangi...penat nye dr pagi semalam (sbb mase entry ni di type jam da kul 12.04 am)...angkat barang..kemas skit2 barang...alhamdulillah...barang2 besa seperti meja ,katil dll selamat dipindahkan...streamyx jugak berjaya dipindahkan..sbb kontraktor telekom baek ati dtg petang tadi..so sebelah malam...sebab mak mentua n adik ipa dtg dr tengahharinye...jadi malam bagi merehatkan badan..sy amik estro 1st OMBAK RINDU...okey jgn gelak kan ye..ombak baik baru je nak tengok crita yg telah lame org laen tgk..baru ade mase...so memang feeling2 la malam ni...hehehhe...badan penat tp mata masih belum ngantok...

so kesempatan ini..saya nak ucapkan selamat MalaM PertamA buat sahabat baek di utm dulu...ain yang melangsungkan perkahwinan dengan fareez...sorri sesgt ain...ilya tak dapat tgk ain secara langsung kawen...rasenye..ni da masuk kat 5 ,6 kali kan ilya mintak maap...sori ye sayang..harap2 u enjoy the day...especially tonite...auwww malu larrr...

-gamba ini ambil dr fesbuk membe utm-

wokey2 saya nak berjalan secara maya jap sehingga mata ngantuks..nak layan lagu hafiz tu smpai kuar taik telinge..muahahhaha..nunitee

Friday, January 20, 2012

malam terakhir di taman kenas

salam..
semua org mesti ngah syiok2 aje...sebabnye paling kurang semua org akan cuti 4 hari..tp skolah kebanyakkan nye cuti seminggu..tp cuti berganti la...

arini pas skolah sy sebok2 kemas benda2 kecik yg boley diangkut pakai kete je ke sri pelangi..huhuhu sambil sy kemas2..makcik jiran saya,makcik ani menjenguk..selain sbg jiran,,mkck ani jugakla tuan rumah sewa saya ni..huhuhuhu sadis oke..cukop sedih nk tinggalkan rumah sewa ni sebab tringatkan baeknye hati makcik ani dan keluarga...

oke..al kisah saya mula menyewa di taman kenas..en.ikhwan cr rumah sewa ni b4 kami kawen..cr punye cr akhirnye memang rezki dapat btol je tepi skolah sy..time tu sy tak reti memandu..jadi memang kene cr rumah dekat ngan skolah..mula2 sy g skolah jalan kaki..pastu malas sy bawak moto suzuki preng preng ..pastu peknen dhini..sy da beli kete auto..sy tak reti bawak manual en.ikhwan...jadi perjalanan tak sampai 5min ke sekolah sgt la mudah...

selama sy dok taman kenas ni..makcik ani la jiran terbaek sy..sepanjang blok sy ni..hnya ade 5 je keluarga melayu..yg laen cine...sebelah kiri rumah,rumah mkck ani..sbelah kanan,,rumah makcik melah..tp sy kurang rapat ngan mkck melah...

baeknye mkck ani..sy da anggap macam mak sy..die pon kate anggap saya macam anak die..sy pggl anak2 mkcik ani ikut gelaran mereka dalam keluarga..dr dhini kecik..kluar masuk rumah mkck ani da biasa da..da mcm opah sendri..maen ngan atuk megat..mkck ani ni penyayang sgt...tak garang..bile en.ikhwan takde sy takut sy g umah die..unjuk gulai ngan sy memang slalu sgt..smpi bertingkat2 pinggan sy anta pulang...tlg sy keluarkan kain ampaian sy bile sy g skolah...kekadang tlg tutop paga sy..tak ubah seperti mak...dan sy juga berkongsi crita ngan mkck ani...

memang sejak akhir2 ni..bile sy kemas2 umah... rase sayu nak tgglkan umah sewa ni..bukan nye ape..hanye sebab mkck ani..sy tidak mungkin akan jumpa jiran sebaek mkck ani lagi...yg selalu ambil berat tentang kami sekeluarga..yang manjakan dhini mcm cucu sendri..tak penah mkck menolak bile sy mintak tolong...


-gamba ini diambil dr fesbok anak sulong makcik ani-

malam terakhir kami sekeluarga di taman kenas..byk kenangan di rumah ini..rumah mula2 saya dan en.ikhwan berkongsi hidup suka duka susah senang...esok semua barang besar akan diangkut oleh lori untuk ke sri pelangi...ujung bulan ni..saya akan serahkan kunci rumah sewa ni kepada mkck ani...dan mulai malam esok kami akan tinggal di seri pelangi..

moga Allah memberi rahmat kepada jiran2 yang membantu kami..terutama makcik ani dan keluarga..selepas ni sy tetap akan ke taman kenas juga utk hantar dhini ke taska..insyAllah ade mase sy pasti singgah ke rumah mkck ani..insan yg berjasa kpd kami sekeluarga :D

Sunday, January 15, 2012

kemasan langsir sri pelangi

salam..
cuaca ahad di kuala kangsar ,harini mendung aje..kami sekeluarga mulakan aktiviti pagi dengan g bekpes kat gerai roti canai..saya makan 2 roti kosong..byk kan..tp sedap..panas2..garing n kuah yg nyaman...haishh tringat memalam ni rase lapa...pas balek bekpes g pasa..bace paper,saya masak nasi ayam..harini habes pijar pijar hangat tangan saya..saya tak tahan dengan cabai merah..dapat petua di fesbok..lega la...

petang pas lunch ,,kami ke rumah sri pelangi..sebabnye bukan ape..kat umah sewa ni kami da angkot tb ngan estero ke sana..en.ikhwan nk tgk chong wei maen final malaysia open..jadi sambil2 tu angkut la lagi barang2 yg ley masuk kereta...naseb chong wei menang kan..hebat tul die..tgn da berketul2..bile menang.bertambah kaya le die...

aktbt laen sy kat sri pelangi ialah kemas mengemas...pas sy siap mop lantai dapur yg seconet je tu,,saya g kemas2 bilik..pasang cadar,,gantung baju,,pas dapo kering,,g susun pinggan mangkuk..pastu sy rase ni la amse terbaek utk sy amik gamba langsir2 baru sy..hehhehhe..nanti da masok macam2 barang dr rumah sewa nih..tatau le cmne keadaan nye..sgt mengharapkan agar senantiasa kemas...hahahah..mungkinkah??pasti boley...papepon kene yakin dan rajenn..


ni master bedroom..ungu cintaku semuanye

ni plak living hall n dining hall yg bersmbungan,,hitam grey..sebab dindingnye putih aje

pink untuk bilik tetamu n hijau untuk bilek kerja

blind yg bertona warnanye..n itu kc black n white saya

emm tu je la cite harini..esok da mula latihan rumah sukan..mesti penat2 balek skolah nnt..tido dulu ye..selamat malam semua..moga esok lebih baek dr hari ini :D



Friday, January 13, 2012

kemas MENGEMAS 3 (lampu hadiah kawen)

salam..
malam ni saya ngan dhini tak ikot en.ikhwan g maen badminton..konon nak mengemas...memang saya mengemas tapi hny 45 minit..pastu rase nk tulis blog.. :)

malam ni..yg saya kemas ialah adiah2 kawen kami 4tahun 1 bulan yg sudah...kan saya penah gtau entry lepas...kalu pinggan mangkuk saya guna yg mak sy bg n bff sy bg je sepnjg sy dok kat umah sewa nih..sebabnye maleh nk susun byk2..jadi kebanyakkan adiah kawen saya yg terdiri daripada pinggan mangkuk cawan gelas..masih elok dalam kotak masing2..itula yg saya susun jap td..

selain pinggan mangkuk ade 2,3 jam dinding yang saya blom gunakan..tp sayang..salah satu drpdnye..jarum saat da tercabot..saya letak bateri pon tak kedengaran bunyi detik..mebi rosak..tp syg nk buang ..sbbkan jam tu gamba ketapi..jadi saya akan letak sebagai wall deco...tu rasenye bff kat utm yg bg..liza..

tp plg syok skali ialah saya jumpa satu lampu yg tak penah saya cuba pasang...cantek..plastik pon baru bukak tadi..cuma sayangnye..mase sy try cucok karen..bulb nye terbakar..sok la g kedai beli bulb..yes da ade satu lampu tido..ni tak hengat sape bg..terima kaseh kawan yg bagi adiah tu ye..saya suke..kalu dr dulu sy da bukak abes2 adiah kawen sy..sudah pasti ni jadi lampu malam pertama saya..huahuahuahua...


k la..nk sambong ngemas baju sy lagi..en.ikhwan asik mengutok saya aje..sebab die kate baju saya byk sgt..tak muat lemari..dah tu nk wat cmne..pompuans memang cmtu kan?? kan???

Thursday, January 12, 2012

spageti utk dinner


dinner untuk malam ni..saya sedang menanti cik abang dan anak dara saya balek utk diner..mereka ke rumah sri pelangi sekejap utk nengok2 kerja2 pasang cangkuk kipas bilik2 belakang...ade ke perumahan tu tak buat cangkuk...da kene upah...

apdet rumah sri pelangi...semua da hampir setel...cuma ekon, streamyx dan estero je tak upah cabot pasang semula....lori da booking pada 21 hb jan ni..maka sy kene tingkatkan usaha mengemas barang2...jarak dr rumah sewa ke sri pelangi lebey kurang 3km aje..hehehhehe...

k..mau siap2 meja makan malam...

Tuesday, January 10, 2012

fizik ~ wave~ students

esok nak mula mengajar bab wave..
minggu pertama masuk kelas fizik
sy hanya buat ujian shj..
kerana saya carry kelas cekgu laen..
jadi saya cuba bertegas di kelas pertama saya..
yg lambat dr saya masuk ke kelas suda kene denda..
nampaknye aritu mase kelas pertama..
mereka jawap sambil lewa...
o nk kena ye ngan saya..
kelas kedua saya buatkan ujian lagi..
nampak ade sikit improvement..
isnin sy suruh hanta homework..
tak semua yg hantar..
kerana saya gertak akan menyiksa kepada mereka yg tidak hantar..
petang tadi habes waktu skola..
masih ade yg ingin mengantar..
huahuahua..tgk la esok macam mane pulak ye..
saya bukan la cekgu yang kejam..
nak kene tindakan tatatertib menyiksa pelajar..
saya ni cekgi yg manja je..
penuh kasih sayang..
moga pengajaran esok akan berjalan lancar..
dan mudah difahami...


sape2 nak nota fizik form5 wave..mintak saya okey

Friday, January 6, 2012

membilang hari ke Sri Pelangi


heheheh..en.ikhwan ngan saya sudah sgt teruja untuk berpindah rumah...walaopon masih banyak lagi barang yang belum di packing...3 hari bekerja ,,rase penat sebelah malamnye ingin ber packing...
update rumah 101, sri pelangi..sudah di cat bilik2nye...mengikut kale yg cat saya beli..huishh..nampak kat kertas cm terang..bile da kene satu bilik..saket mata ade.gelap pon ade..saya jadik rase tak besh kat ati..so g kedai cat..top up kale neutral sket..amik pepel plg lembut yg namenye patina..n cream yang namenye snow lily...mase beli 2nd time tu baru la cine nippon tu gtau yg kalu kale terang,letak kat dinding jadik kuat..kalu kale yg cm xnampak beza kat paper tu, bile kene dinding memang soft aje..hampasgas..aritu xnk advise cmtu..takpe la..so btolkan sket kale..sya da rase lega...

update laen..da 3 hari da abg dee besi pasang grill..tapi masih tak siap2..haish..da kuar da rungutan antara kami somiisteri..xpe sabo..kate nak tlg melayu...tadi baru siap awning..yang tak siap lagi satu adelah grill pintu depan..sebab ade bunge2 n kalekale sket so lambat..aje suke keje tangguh pon..grill benda utama kan utk rumah..keselamatan..bile takde grill nak masuk barang pon risau...

dalam risau2,,sebab abg dee punye istri kate arini siap pasang grill,,jadik dengan kompiden nye saya bersetuju bile tokei hupfat perabot nak anta brg2 yg saya beli minggu sudah..mulanye sy kate nnt2 la..tp die beria nk anta sebab arini die ade ramai pekerja..mebi die cepat2 nk anta sbb nk duet n nak raye cine..cepat anta cepat setel..tp bagus hupfat ni..kedai kat sg cpot..sy beli perabot kedai cine je..memang verangan la nak rozel, lorenzo..tak ado nyo...mase sy survey2 sbenanye kt kedai die tp trus jadik beli..tu perangai en.ikhwan..tak payah survey..saya kalu diikutkan memang suke cuci2 mata je dulu...

saya beli katil king, lemari baju, lemari makeup,sofa,rak tv,tilam..dapat la freegift mejakopi ngan bantal..perabot laen pakai yg kat umah sewa ni...katil queen saya akan masuk guestroom, katil dhini tetap sama,,meja makan pakai je yg mak mentua den belikan dulu,cuma sofa bunge2 saya ni je saya anta umah mak abah..tu pon ntah bile abah nk anta lori amik sofa nih

n mebi esok ,,ah kheong kitchen cabinet nk dtg buat..cine ni la yg plg cepat skali..janji 2 minggu tepat je die tepon..nk dtg pasang..sbb grill tak siap mase tu,,so hold dulu..n esok kami nk g li lampu2 kalimantang...da masuk benda2 laen baru nk buat lampu..ni kes grill lambat la nih...en.ikhwan nye style..grill takdak yg laen hold..harap2 ade je kedai letrik yg boley pasang esok..senang la sket sebab kami kan cuti weken...

emm tu je la crita hapdet rumah 101, seri pelangi...kalu semua2 setel insyAllah kami nak masuk cuti raye cine ni...cuti raye cina skolah en.ikhwan cuti seminggu walopon skolah die mane ade cine..semua org asli...skolah saya dengarnye cuti tak seminggu pon..sebab skolah saya skolah melayu n india..haishh..cube la selaras je..kan syiokk..tak la dengki mendengki hal cuti..


^^mood bercuti maseh ade^^

Thursday, January 5, 2012

hari ke DUA bekerja di tahun yang baru....

PENAT wooo...
haish ni la akibatnye mase cuti tak berSENAM..
baru kene jalan naik turun tangga
pusing2 bangunan
sudah rase penat...
arini lagi baek dr semalam..
sebab semalam
balek skolah
masak laju-laju pastu
berehat..
malam tdo awal..
cuma arini malas masak pulak
tunggu en.ikhwan balek
mau dinner makan spageti carbonara..
malas amat buat sendrik
^___^

Tuesday, January 3, 2012

TAMMAT sudah cuti sekolah

salam...

arini las bercuti kan bagi anak2 skolah dan cekgu2 skolah...seawal pg tadi saya anta dhini ke taska..latihan utk die sblom sy btol2 g kerja esok..bukannye ape..die asyik merengek rengek taknak g taska..da manja lebey sebulan setengah mama cuti...jenuh pujuk jenuh janji2 manis..baru la die senyum je ke taska pagi tadi...

pas g taska ,sy ke pasar basah kuala kangsar..haish seawal jam 7 pg..sgt merasekan seperti mak mak dan makcik2 je..g sorg diri sbb en.ikhwan nak tdo lagi...g beli ayam, ketam,dan sayur2 stok seminggu..senang nnt nak masak utk dinner n bekpes kan..syok nye awal2 pg..semua barang tesusun byk aje...boley pilih pilih dan pilih yang terbaekkk...

arini lunch masak ketam pedas..lame da tak makan ketam..ngah sedap2 mencari isi di tepi tepi cankerang, terluka pulak kene kulit nye..adesss spoil mood makan..en.ikhwan tlg pulak kupas2..tapi tak puas rasenye...pedih woo kene cili bile luka...

k skang cekgu nak gtau tugasan cekgu ilya untuk tahun 2012 nih...ye la sok da nk mula mengajar..kene ingat sume jawatan supaya tanggujawab itu dilaksanakan dengan sebaiknya..tak gitu...
(1) saya adelah guru kelas 4 Sains..jawatan dan kelas yg dimohon,,diluluskan oleh pihak pengurusan- senang sket jadik form teacher kelas depan nih.
(2) setiausaha jadual waktu dan guru ganti...ni jawatan yg sedia ade..masuk tahun ke 5 menjawatnye..tp baru tahun ke2 membina jadual cekgu2..sbb b4 pak aji masuk jadik pk pentadbiran, pk yg lame sgt rajen buat jadual..time tu sy tolong pon tidak walopon adejuga die mintak tlg..sy malas..sy wat jadual relief aje mase tuh...
(3) ketua guru utk persatuan sains dan matematik...ni jawatan baru sbb sy mohon digugurkan dr panduputeri..sy lebey suke persatuan dr unit beruniform
(4) guru bola jaring..ni pon masuk tahun ke 5..walopon tak reti sgt maen..tp boley la sket2 nk coaching bebudak..
(5) cekgu fizik 5 sains...haish..ni tak bpe nk minat..sbb mase bebudak ni form 4, junior saya yg aja..ble masuk f5 gk sc suh saya pulak ajarnye..saye menurut perintah je la
(6) cekgu maths 4 sains, 4kemanusian dan 5mpv...i tak kesah kelas ape pon..sebab i love mathss

ha itu aje tugas sy utk tahun 2012 ni...oke oke la bg saya..semoga tahun 2012 ni akan membuatkan lebih bersemangat utk menghasilkan kejayaan anak2 didik saya..tahun 2011 ade kejayaan yg manis utk sy kenangkan..antara pencapaian terbaek diri sendiri...mohon Allah mempermudahkan urusan mendidik anak2 orang menjadi yang berguna..mohon Allah memberi kesabaran untuk saya ..mohon Allah memberi sifat ikhlas dalam diri ini...

okey..SELAMAT KEMBALI KE SEKOLAH CEKGU CEKGU DAN ANAK ANAK DIDIK...semoga berjaya :)