Monday, December 17, 2012

berakhirnya 44 hari berpantang


SALAM

alhamdulillah..selesai berpantang 44 hari...n hingga ke hari ini..syukur Allah bagi mama n baby imran sihat walafiat...wehuuuuu..sok boley kuar jenjalan ek??hikhikhik...
kalu nak tnye hal pantang saya macammane..ni sy nak crita..tapi saya rase pantang cara saya tak bape seswai nak jadik ikutan..sebab pantang ikut sedap hati...

saya berpantang di rumah mak mentua..mak mentua saya lagi sehat dr mak saya..makmentua saya juga agak sempoi orang nye..lebey kurang cam mak saya jage waktu saya berpantang mase dhini dulu...saya pon bertungku..sampai hari ke 20 brape ntah..lepas tu da tak dah..sebabnye tak pasti..tapi tukang urut saya kata saya punye rahim da kecut okey..jadi kalu tak tungku pon takpe da..tu die ckp time hari ke 14..saya ade je beli set bersalin..tanamera tau...terpengaruh dengan pembacaan di magazine n internet..tp sygnye  tak semua bende dlm tu saya abes pakai..punca utama nye..imran kene jaundis agak lame..jadi sebab set bersalin tu ade bahan2 herba utk dipakai..sy tak la gunakan..sbb mak ckp kang efek kat anak..so sy dengar la ckp...jadi saya rase..ni ade belen sebulan lebey lagi utk saya bercuti..mase tu saya guna la ape yang tak abes digunakan..ye laa..rugi maa..beli mahai2..tula org kate tak payah beli set bersalin..nk jugak..degill kan..

bengkung ??saya pakai bengkung yang lilit2 tu dalam 2 minggu..pastu saya pakai korset kat perot tu je..tupon kekadang tuang pakai..senak perot laa..hahahhaha..tapi nak cite jugak hal ni..hal berat saya..mase before ngandungkan imran 68kg..saya rangka besa...org le kate ..nmpk tak gemok..tp dengar berat tak sangke...then las cek b4 lahirkan imran 72kg...naek tak bykkan...then now brape?????63kg tau...hehheheh tp tu kalu awal2 pagi la..da bantai bekpes semua naek la 64 tak pon 65...tp 63 kg ni sejak 2minggu lepas tau..so sukee je rase ati....hehhehe...
n saya mandi air daun hampir 20hari...segar..n kekadang rase gatal2..hahhahahahah

pe yang saya makan time pantang...ikan gerut2 dan ikan merah/kerisi..itu aje..ikan laen sy tak bape suke..naseb la tak jemu..mak wat masak ade lada hitam..ade sup..ade kukus..ade halia..itu la ulang2...pastu saya mula makan ayam time aqiqah imran..b4 tu pernah try sket..tp gatal..so stop..luka sy kan byk..jahitbyk kate kan...degil..g angkat bontot time push...ala saket mane sedo angkat ke tak...makan buah2an...saya makan oren n anggur...durian pon ade tibai seulas dua..tringin woo..kalu tak rase melepas musim...naseb ok je badan....pastu saya mmg tak makan ubat herba2..lagipon tanamera just bg teh herba..itupon bru minum beberapa paket...yg saya makan adelah vitamin2 shaklee..yep saya akui..bile badan saya makan vitamin2..sy rase cepat sehat..n kalu nak tau..saya jarang amat tido siang mse brpantang..tak ngantok..cergas je badan..tp takde la buat keje berat2 pon...

jadi ape aktiviti saya sepanjang berpantang??? satu novel pon tak tamat..hahahha..malas membace kecuali membace di internet..tu la keje saya..bile imran tdo..sy layan internet..tv berebut jugak dengan dhini nak tgk katon..tp ade la 2 3 drama series yg saya ikuti..saya plan nak tgk cite korea..tp harddisk lappy lak rosak..jadik hancus harapan...pastu melayan imran ngan kakaknye la...

imran pulak cmne?? Alhamdulillah..senang dijage..serasenye..takde pon sampai saya tak tido malam..die rengek2 nak susu saya bagi..then die tdo..kalu berjage pon die tak nanges...gerak2 kaki tangan die la ngan bunyi2 comel dr mulutnye...perot pon tak kembong..cuma ade tak berak utk 3 hari..saya picitkan ubat bontot sket..pastu ok...n yang dirisaukn ialah..imran manje ..tdo berpangku..cukop lena bru boleyletak kt tilam..n klu nk lenakn die lame..tdokan meniarap...da surfed cr info..tdo niarap ni banyak cons dr pro..jd rase tak besh la..tp tu je buat di lena lame..nk lena lg lame..mama pangku or tdokan kt dada mama..hhuhuhuhu

breastfeeding??? syukur..susu mama sentiasa ade dan nmpknye mencukupi utk imran..baek cik b kanan atau kiri..dua2 imran suke je..mama tak buat stok lg..sbb peti es opah penuh lauk basah..mama plan balek kuala bru mula...sykur jugak..da try pam manual,,letrik..2 2 pon mengeluarkan hasil..awal2 aritu dalam hari ke belas2..susu bile perah tak byk..skang ni..kalu perah..da leh dapat 5oz sebelah..tgk keadaan..tp tu semua membuatkan sy pk positif utk bf n wat ebm...insyAllah..


yang paling best saya rase pantang saya ni..en.ikhwan ade bersama kecuali utk 2 minggu lebey aritu die g blaja sem akhir...itupon weken je balek..bile husben disisi..tak la rase stress sgt..die dapat tolong2...mase kat skolah haritu saya kata due saya time cuti skola..mmg ramai yg kate rugi..tapi bagi saya..bagus sebab en.ikhwan tak g skola...same2 cuti....cuma bulan 1 nanti je la..saya dok rumah ngan imran..encik ikhwan g keje..dhini g tadika..time tu da plan da nak wat ape..tp tatau la berjaya ke taknye..itu nnt crita..hahahha

k untuk semua...doakan saya trus sehat2 sampai akhir hayat saya ye..begitu juga dengan imran dan ahli keluarga saya yang laen...riso jugak bile org ckp berpantang biar betol2..badan nak guna lame...oke jom pantang 100 hari pulak...huhuhuhuhuhu


5 comments:

  1. Replies
    1. mas nnt cuti meses k..boley dtg umah..tgk imran :D

      Delete
  2. yeay..akak...umah akak kt mane???kot2 lh singgah ke tyme nk g tepeng t...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rumah akak kt taman sri pelangi..klu dr manong sebelum sampai pekan kuuala...akak balek kuala 24hb dec..nnt pape koling2 k..akak masok keje pon lmbt lg..jd jempot la singgah ye...

      Delete
    2. insyaAllah...ap2 nanti org koling2 akak erk...

      Delete

teman ombak