Sunday, January 27, 2013

risau hati mama

salam hujung minggu

cuti 3 hari ,kami sekeluarga bercuti di rumah sendiri aje..cuma keluar ke ipoh, ke sg.siput untuk membeli barang dan balek ke kg merua utk hadiri majlis tahlil arwah mak yang..

ape yang MERISAUKAN mama?? 

ni sicomel bambam imran ni..
die tak mahu minum susu pakai botol..
tinggal lagi seminggu sebelum mama naek kerja..
da cuba 4, 5 kali
imran masih menolak..nanges2 sampai buat hati mama
rase touching sampai nak nanges jugak..
dari botol MAM ke puting NUK..
masih tak dapat menerima..

sayang mama
mama mohon pada Allah
moga bagi Imran mahu minum guna botol susu
mama da pam untuk bekalan imran nanti..
mama tak nak la imran sanggup tahan lapar
dengan isap jari dari minum isap botol..

ya Allah..
bagiku kekuatan untuk cabaran kecil ini
janganlah semangat yang membara untuk 
menyusukan imran dengan susu ibu menurun hanya disebabkan ini..
ku mohon kepadaMu ya Allah..
yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang




Thursday, January 24, 2013

Tuesday, January 22, 2013

rambut dhini

 salam.


pagi ni saya tak hantar dhini ke tadika..sebabnye semalam makcik en.ikhwan meninggal dunia kerana diabetis..arwah meninggal di usia 59 tahun..selepas seminggu dipotong kakinye kerana diabetis.
AL FATIHAH.
Disebabkan en.ikhwan kerja di pedalaman...berita ini tak dapat dimaklumkan awal..arwah meninggal jam 9.00pg..jenuh saya contact fb kenkawan nye..tapi tiada yang online..rupenye internet sekolah mereka upgrading..jadi internet down..jam 1230cmtu baru la en.ikhwan tahu..dalam kul 4 30 kami sekeluarga balek ke kg.merua parit untuk ziarah keluarga..arwah da dikebumikan jan 2 00 ptg. kami tunggu sehingga majlis tahlil pada malam tu..dan balek semula ke kuala kangsar..sampai lebey kurang jam 11lebey malam..rase penat..jadi saya pon ckp kat en.ikhwan..tak mahu hanta dhini ke tadika pagi ni..

semlm ramai yang tegur rambut dhini da kontot..iye saya dan dhini sesame g kontotkan rambut..kesahnye berlaku jumaat 2 minggu lepas..dhini potong atas alasan pakai tudung ke sekolah..agak rimas tengok die berambut panjang dengan memakai tudung..bile time amik balek dari tadika..hamboi..rambut da jurai2 ikut sekeliling tudung..hikhik..mama potong sebab ketara sgt proses keguguran rambut skang ni..jadi selesa sket bile da kontot kan nye ala ala rihanna..wakakaka

gambar di awal pagi jumaat  sebelum ke sekolah..


baik je dhini..tak gerak2 mase di potongkan rambutnye..kami potong rambut di kedai melayu ..kalau orang kuala kangsar nak cube pergi ke lembah (tepi sg.perak). dekat deret2 kedai depan arena square..name kedai rembulan emas..hamboi name..dasat..kedai nye kecik comel je..siap bley wat facial..tapi massage takde..sy gtau ni sbb susah pulak saya nak cari kedai melayu..kebanyakkan nye salon cine..bukan taknak potong dengan mereka...cube dulu dgn melayu.

 ni lah hasilnye..potong bese je..tamo nampak boyish sgt..abahnye tak suke..actually nk potong ni pon die bisin..die suke dhini rambot panjang walopon anaknye itu kekadang nampak cam style rambut hantu kak limah..alahai la abahnye..

gambar tengah makan dinner kat the gate cafe..dhini boley je abeskan nasi gorang cine tu sensorang tau tanpa bantuan mama n abah..kuat makan sekarang ni..lagi2 kalu disuap..n mostly memang disuap sebab biar rase enzim2 dr tgn mama ni..hehhehe..sebenarnye kalu tak suap dhini makan cam patuk2 ayam n semestinye tumpah2 selerak..

 ni the latest pagi tadi..muka heppy dapat dok umah..sebab dhini tak puas hati..die g skolah tapi mama n adik dok umah..n bile adedhini di rumah, mama byk jugak boley buat keje laen..sebab adik suke kalu kakak ade sebelah die..boley diam cam tgk tv sesama je gayanye..

apa keje yg mama buat pagi tadi...

ni haaa..tukar cadar semua bilik..dengar kate mak mentua n adik ipa nk dtg nanti..jadi tukar la awal2..agar beseri je nampaknye..hehehehhe..ni longgok depan pintu  sebab mau hantar ke dobi..hohohoho..kemalasan melanda..hari cam redup2 aje.. dan saya mmg tak berapa suke menjemur kaen besar2..boley je jemor kat pagar..tp tak suke dan malas..dah kalu malas..mmg byk je alasannye kan..selesai memandikan diri sendiri dan anak2..kami pon ke dobi..naseb hujan renyai2 pon da berenti..
ok tu je crita hari ini
: )





Sunday, January 20, 2013

nikmat makanan di Manjung

salam pagi ahad..
menulis dari rumah mak mentua.
sementara imran masih lena lagi

bile balek je ke manjung ni..mamanye mula la nak makan macam2..
ni antara yang sangat2 la menjamu tekak dengan berseleranye..
rase tak puas..siap nak ulang sepinggan dua lagi..
boley kah??

ROJAK MANJUNG
*gambar dari fb rojak manjung*
saya mane nak sempat snap bile da ade baby kecik ni..
lokasi di bangunan arked mara sitiawan
yg best kuahnye..sedapp..manis2 pedas..
dan isinye boley la pilih2 mengikut kegemaran..
saya amik yang bese je tapi kueh lebey
baru 4 hengget..sedapp woo
mee rebus nye pon sedap..en.ikhwan yg makan



 BURGER BAKAR MARVELLOUS
*gambar dari page i love manjung*
lokasi.gerai tepi jalan dekat restoren mamak icy scoop
emm akhirnye dapat jugak makan bege baka..
ni 1st time rase..tidak mengecewakan.
tapi nak rase lagi kat tempat2 laen..
cuma gerai ni tepi jalan raya..emmang ade bukak meja 
tapi agak bahaya..kete laju2..pastu dekat dengan longkang
cam xbape besh la..dhini sgt sensitip bau..tutop idung je..
saya makan yang single cheese bege,,rm8.50
puas hati...sebelah stall bege
ade stall NASI KUKUS AYAM DARA BEREMPAH..
pon mabeless...dhini tak suke sgt fast food..
jadi die memang suke makan nasi..puas hati jugak
5hengget sepinggan..gambar takde..area tempat makan gelap 
mama tak cukop tangan nak snap gambar


 dan ini sarapan pagi tadi..
NASI LEMAK CIKGU YAM
cikgu yam ialah mak mentua saya..seorang bekas cikgu kemas
memang mabeles jugak..menantu tak tolong masak pon..
tolong makan aje...nyumnyum
dan disebelahnasi lemak bukanlah minumpagi kami pagi ni..
tapi hasil selepas makan nasi lemak 
syukur..5 oz dalam mase 12min.

tengah hari ni makan ape mak?? 
hamboi menantu..camtu pulak tanye ye..
hihihi nampak mak da kuarkan daging.
sure special dishes jugak tu
TUNGGU dan RAJIN RAJINLAH MEMBANTU
wahai menantu
: )


Friday, January 18, 2013

vc yg ohSeM : Rindu Muhammadku

salam pagi jumaat yang barokah : )


aktiviti pagi saya ,sejak2 jadi suri rumah ni ialah  melipat kain sambil tengok tb..MHI ke, nasi lemak kopi o ke, dan memacam le..pagi ni..sempat dengar dua ustad bercerita tentang Rasulullah SAW..nexwek kan maulud nabi ..dapat la isikan hati ni info2 tentang rasulullah..Alhamdulillah... pastu derang tayang video clip Rindu Muhammad ku..ooo sangat tertarik menarik hati saya..vc dari seberang oleh haddad alwi ni nampak osem chumilss...org indon ni derang sgt kreatif kalu buat lagu2 agama islam ni..melibatkan kanak2..nampak ceria..nampak kiut miut..bukannnye semua kanak2 tu pakai tudung pon..siap skirt2..tapi masih diterapkan mengingati rasulullah...jarang la kat mesia ni cmtu..siap nashed tu ade rap lagi..kekaguman sekejap..okeh tu je nak kongsi pagi ni..meh layan lagu utube nye dan bait2 lirik nye...


Ya Rabbi bil Mustafa
Ya Rabbi bil Mustafa
Ya Rabbi bil Mustafa
Balig ma Qaasidana
Waghfir lana ma ma dha
Ya wasi al karami
Demi cinta-Mu ya Allah
Pada Muhammad nabi-Mu
Ampunilah dosaku
Wujudkan harapanku
Ya Rasullallah salamun’alaik
Ya Rafi ‘assya ni waddaraji
Siapa yang cinta pada nabinya
Pasti bahagia dalam hidupnya
Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku
Kau yang mengaku cinta kepada nabimu
Kau yang mengaku merindukan nabimu
Jika kau benar-benar cinta dan rindu kepada Muhammad nabimu
Buktikan
Taati perintah-Nya, tinggalkan larangan-Nya
Teladani akhlaknya
Niscaya kelak kau akan berjumpa dengan Rasullallah
Niscaya kelak kau akan berkumpul dengan Rasullallah
Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku
Kau ajarkan hidup ini untuk saling mengasihi
Ku tanamkan dalam hati, ku amalkan sejak dini
Ya Rasullallah salamun’alaik
Ya Rafi ‘assya ni waddaraji
Engkaulah nabi pembawa cinta
Kau bimbing kami menjuju surga
Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku
Yo…. yo…. yo….
If you admitted to love your prophet
If you admitted to miss your prophet
If you really love the prophet Muhammad
Make a proof, make a proof, make a proof
Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku
Muhammadku Muhammadku dengarlah seruanku
Aku rindu aku rindu kepadamu Muhammadku
Kau yang mengaku cinta kepada nabimu
Kau yang mengaku merindukan nabimu
Jika kau benar-benar cinta dan rindu kepada Muhammad nabimu
Buktikan
Taati perintah-Nya, tinggalkan larangan-Nya
Teladani akhlaknya
Niscaya kelak kau akan berjumpa dengan Rasullallah
Niscaya kelak kau akan berkumpul dengan Rasullallah



enjoy your weekend..we olss mau pulang ke manjung 
tata

Tuesday, January 15, 2013

amalan ketika anak sedang tidur

salam


lenanye anak saya tido pagi ni..da mandi da susu..mestila enak tidurkan..so sebelum saya proceed kerja2 rumah yang laen ..saya mau kongsikan beberapa amalan yang saya salin dan tampal daripada fesbok ke blog saya ni..untuk panduan diri sendiri sebenarnye..tapi mau sharing sharing..


Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....

♥ Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,

♥ Membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali. Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

♥ Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

♥ Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

Doa anak jadi soleh/solehah yang menyejukkan hati dan pandangan:


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَذُرِّيَّـتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً
(Al-furqan : 74)
Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang- orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.


selamat beramal

Thursday, January 10, 2013

mee kuah daging cara saya

salam
sejak jadi suri rumah ni..setiap hari memasak..memang setiap hari pon mkn nasi..borin pulak rasenye..maka setelah jenguk2 peti es..ade mee kunen..k jom gugel resepi mee kuah daging..

da dapat resepi..rupenye byk bahan yg takde..antaranye kacang tanah..udang..tapi kalo ade udang pon bukannye boley dimasukkan..sbb anak dara saya dan abahnya tak makan udang..

jadi disebabkan nak jugak makan mee kuah buatan tangan sendri...
tadaa..da siap..

kuanye tak bape nak pekat..sebab guna kentang lenyek je..kacang takde..kentang pon 4biji kecik aje..pastu mase menumis cili kisar, bawang, sos tomat pulak takde..guna sos cili n sos tiram aje..bila da siap nak celur mee baru prasan..sawi da abes..okey layan kan aje ape yg ade...

da selamat pon masok perot saye..tak brape nak pedas..jadi penambah perasanye saya makan dengan sambal kicap..ni sambal yang sentiasa ade dalam peti es saye..habes je sure kene buat..

selamat mencuba masak mee kuah daging ye sesape yang tringin..resepi kat encik google banyak..
hehe o_0

Tuesday, January 8, 2013

imran yang sihat

salam



hari ini imran g checkup 2 bulan
semuanye okey je
yang paling okey adalah
berat nye
5.6kg
ohh harini cucok 2bln juga
ade dibekalkan ubat demam..
bagi sket tadi , imran tak minum abes pon..
harapnye ok je la

terus membesar dengan sehat ye anak..
nanti mama makan sedap2 dan berkhasiat..
barulah besh imran minum susu mama kan.
: )


psstttt { harini baru ternampak butang nak kaler2kan font..haishhh}

Sunday, January 6, 2013

sabtu, taiping dan makanan


salamm..

nak up entry ni smlm tp xsempat..imran da nk berkepit aje..skang ni pon ngah sedap landing atas mama..so mari type sebelah tgn aje..


imran kan da 2bln..so kita mesti celebrate ...walopon imran tak paham ape2 pon berkaitan umonye lagi..tapi mama sesuka nak g cuci mate...ye la bile jadi suri rumah..tetiap hari pon masak..dok kat umah aje..setakat anta dhini g tadika..borin woo..nak buat keje memcam pon tak ley..imran masih suke melekap aje..

maka dalam hujan lebat di pagi hari semalam..kami berempat ke taiping..walopon tau taiping tmpt yg slalu hujan..tp pegi jugak..sbb mama tringin nak makan pasembor..hahaha cm ngidam pulak..abah layan kan aje..punye le jarang round town taiping..nk g makan pasembor pon siap msg2 kenkawan tnye kat manekah tempatnye..oo rupenye di bangunan larut matang..selari dengan the store tengah pekan..so kami pilih nk makan kat kadir pasembor..sbb org ckp sedap..memula order sepinggan je..kongsi ngan abahnye..skali tak boleh jadi..rase sedap n tak cukop..dtg le lagi sepinggan..lagi sedap dr mase kami makan di penang aritu...anak dara saya nak makan mee goreng mamak..tu mmg feberet die..mama n abahnye pon tumpang sekaki..wallah...berselera 3 beranak ni makan...imran je tak makan..hihihi..dan die okey je..tak nanges2..mase kami makan tu hujan renyai2..cuaca sejuk aje..



bila celebrate beshday..walopon beshday bulanan..mesti ade kek kan..jadi wajiblah truskan perjalanan ke tesco..jalan2 cuci mate..rase lama sgt da tak ke taiping..perjalanan yang tak bape jauh tu jarang menjadi pilihan hati kami..lebih suke ke ipoh atau balek manjung untuk beli2 barang..


ni abahnye belanja kan 2 slices kek secret recepi..abahnye offer utk makan2 kat ctu..sbb da kenyang kita tapau kek aje la..ni nak cte kek baru..absolute chocolate cake sr...gilerrr sedap..bg peminat coklat lar..ade crunch2 bile gigit..manis2 pahit..fuhhhh..rase tak cukop sekeping bile makan kat umah..kek baru ni mahal sket..rm10 ,1 slice..rm 120 whole cake...takpe puas hati menjamahnye..


singgah big apple jugak..utk kakak dhini nye donut..pilihan die sure yg kale pink...mama suke yang kat atas tu..tapi tak de pulakss..aduhhh..tringinnn..jadikita beli 3 ketoi aje..pink, capucino.n hazelnut..bese nye beli 6ketoi..sebab cheese donut mama je da 3 ketoi...mmm yang saya perasan..saya mmg suka makan cheese la sejak menjak ni..  semalam abahnye cite burger bakar best kat ipoh..ingatkan nak zass g malam tadi..setakat crita je rupenye..sbb abahnye nak layan kan bola..jadi bagi melepaskan tringin gugel2 cr kedai burger baka kat ipoh..yang ade youtube nak buat burget bakar...aduhhh meleleh tengok cheese yang melting...nakk nakk nakk makan cheese...

bile g taiping selalu nak feeling2 amik gamba kat tasek..tapi time kami pegi je hujan..n skang prob terbesar saya ialah..tak menjumpai charger kamera..adusss...cmne nak begamba2 cmni..harap pakai henpong cabuk tak besh laa...tak clear sgt..ohhh sifat pelupa da semakin bertambah..jenuh mencari tak berjumpa jumpa juga..dimanakahhh??? dan selalu terjadi pada saya...da siap2 kunci rumah n pagar..baru tringat ade benda tertinggal dlm rumah..ade suis yg tak ditutoplah...

harini,,ahad..dok rumah saje..tadi da perap ayam dengan kari...jap lagi pas dapat lenakan imran kat tilam..nk menggoreng utk lunch...petang??tak pasti lagi aktiviti nye ape...

selamat berhari ahad semua :)

Friday, January 4, 2013

lagu pagi jumaat

salam

Allah engkau dekat penuh kasih sayang
Takkan pernah engkau biarkan hamba-Mu menangis
Karna kemurahan-Mu
Karna kasih sayang-Mu

Hanya bila diri-Mu
Ingin nyatakan cinta
Pada jiwa yang rela dia kekasih-Mu
Kau selalu terjaga yang memberi segala

Reff:
Allah Rahman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi
Allah Rohman Allah Rahim
Allahu Ya Ghafar Ya Nurul Qolbi

Di setiap nafas di segala waktu
Semua bersujud memuji memuja asma-Mu
Kau yang selalu terjaga yang memberi segala

Back to Reff:
Setiap mahluk bergantung pada-Mu
Dan bersujud semesta untuk-Mu
Setiap wajah mendamba cinta-Mu cahaya-Mu

Back to Reff:
Yaa Allah Ya Rahman
Yaa Allah Yaa Alllah Yaa Allah
Ya Nurul Qolbi
Yaa Allah





terasa syahdu dengar lagu ni kat nasi lemak kopi o tv9
syukur dariku kepadaMU Ya Rahman

Thursday, January 3, 2013

debaran mama hari pertama dhini ke tadika

salam...
  comel kan anak dara saya ni..ni awal pagi mase saya hantar ke tadika..di depan tadikanye..kalu nak dibandingkan fizikal tadika ni dengan taska dhini dulu..taska dhini jauh lagi cantek..takpe..jgn menilai dari kulit buku ye dak...sebab testimonial daripada kawan2 yang hantar anak ke sini..anak ade peningkatan dalam pembelajaran..moga dhini pon camtu la..
lepas je masuk..sebab cikgunye masih sebok menguruskan pendaftaran bebudak baru yang laen..dhini mula menyibukkan diri dengan bermain lego..nampak serasi je dengan keadaan...dan sememangnye..dhini mudah mesra dengan persekitaran..disebabkan mama da daftar dhini mase cuti aritu..jadi mama pon amik keputusan utk terus tinggalkan dhini..oh mase ni dhini mula berdrama...memula merelakan..bile mama da nak kluar pagar..start crying..nak ikot mama..nak ikot mama!!..pujuk dan pujuk..janjikan sesuatu yang menarik bile balek nanti..dhini pon okey..syukur...

atas ni gamba dhini..mase balek tadika..jam 330 ptg..oh muke tersenyom lebar di pintu tadika bile nampak kereta mama...trus kluar nak balek sampai lupe beg, bekas air dan salam cikgunye..blom lagi pintu kereta dibuka..da mula bagitau..getah rambutnye ilang..kawan ambil..hahhaha bese la perkara2 macamni..trus saya tanyekan keadaan nye sepanjang hari..die gtau die nanges tak mahu tdo..tapi cikgu ckp kalo  tdo tak boleh balek..jadi dhini pejamkan mata je tapi tak tdo..hhahahaha..tatau le betol ke tak..happy je ceritakan menu tengahharinye...selepas tido belajar sembahyang..n yang buat hati mama lega..dhini ckp..esok dhini nak pegi skolah lagi ye mama...good girl 

semalam kat fesbok..ramai jugak kenkawan yg update pasal hari pertama anak ke tadika,,ke sekolah..hati mak ayah mane yang tak risaukan bile anak nak melangkah ke sekolah..setinggi langit harapan semua mak ayah nak anak-anak berjaya..tak kira dari ape segi pon..

k,,cerita pasal bushuk masham saya pulak..Imran..oo ni pon kategori goodboy da ni..elok je dok kat carseat mase mama hantar kakak ke tadika..senyom2..pastu siap lena..car seat tu adiah dari pak ngah ejoi dan opah yam..masih ingat lagi dhini dulu..selalunye..mesti merengek rengek..buat mama tak tenteram nak memandu..bile cerita kat dhini..sure die jawab..ye ke mama...iye laa..kakak suke nanges mase kecik2..tak lena mama tdo malam..


tapi mase kakak dhini ke tadika..adik tamo tdo kat umah..tak lena..cuma lena mula jam 1..sampai kul2..adusss..tak bley mama nak buat kerja rumah..baru pegang adik da rengek2..letak kat bouncer suh maen2 ngan bebear pon tak jalan..so kami kepit2 melekap la dua beranak..memang la syok kalu mama takde keje dik oii...
 pas dhini balek tadika..letak adik dalam bouncer..dengan dhini agah2 imran..ok pulak dok ctu..memang mama tak bagi goyang2 kan pon bouncer tu..elok je imran dok dalam sejam...sambil dhini layan kartun..oo nak ade kawan rupenye..macam2 la adik imran nih.. nih bouncer dhini dulu..adiah dari sepupu saya..memula mmg tak nak bagi imran terbiasa dengan dok goyang2..tp bilekemas2 aritu nampak  bende nih,,rase rugi tak diguna..jadi bagi je imran dok sbb ade bebear yg gantung2..niat nak beli play mat..comel2 tgk kt website..rase rugi pulak..sebab besenye tak guna lame tu..rege nye bwh 100..tp nk jimat2..simpan aje hasrat tu..nanti mama bentang toto colorful..adik golek2 la kt ctu ngan soft toys ye..


okeh ..mahu nonton saffiya tv9...ulan gan jam 9.00-10.00..saya suke pengacara saffiya ni..sweet..suke fashion2 die..jom tgk..