Tuesday, November 24, 2015

aqiqah muhammad nuh



Assalamualaikum

yeayy cuti sekolah dah bermula sabtu lepas 21 november...kami sekeluarga terus balek manjung sebab aqiqah orang baru sungai wangi..muhammad nuh anak saudara  pertama en.ikhwan..ni anak adek en.ikhwan. yang bestt maklong suke sebab dapat makan kambing..feberet dishes la ni..pantang dengar kambeng lah.


Aqiqah ni rasenye ramai yang tau..bukanlah perkara wajib tapi sunat bagi yang berkemampuan..cakap pasal kemampuan ..dulu kami 3 beradik memang mak abah tak buat pon aqiqah..Alhamdulillah bile kami da ade anak anak, kami mampu buat aqiqah untuk anak-anak... buat majlis aqiqah ni selain makanan yang best, dapat la jumpa saudara mara berkumpul ..kalo tak harapkan raya je lah kan.



Muhammad nuh ni takde cukur jambul pon, sebab ibu ayahnye da cukur licin mase hari ke tujuh..jadi pas kumpulan marhaban opah mendendangkan lagu yang mendayu dayu..ibunye bawak jalan jumpa semua orang marhaban. tu yang abang imran pon sebok ikut sekali..bagi memeriahkan majlis.



tu dia..ibu nuh, opah yam, nuh dan acu.

kenduri ni dibuat secara separa katering..kira lauk2 kita upah orang masak. maka penyediaan pinggan mangkok, pembersihan sesame keluarga lah buat. jadi antara gamba yang paling saya suka adalah gamba kat bawah ni..





tak sangka pulak mama, kakak dhini sangat ringan tulang tolong acu pami die basuh pinggang pas semua tetamu dah balek. Ingatkan saje ambek peluang maen air..tp nampaknye memang die tolong sampai selesai..yelah seronok maen air pon ye jugak..tengok abes da semua pinggan, badan die pulak disabunkan sepenuhnye..kenangan mase mama ngan abah punye kenduri kawen pon camni..mama , abah dan acu are bertungkus lumus membasuh kawah2 kenduri..punye le banyak..pastu hari hujan..memang maen air lah..alahai sweet sangat okeh..pas kawen maen simbah simbah air..hahhaha..

Okey cukoplah sampai sini, buat ibu bapa yang baru dapat ahli keluarga baru jika berkemampuan buatlah aqiqah. Mulakan tabung utk aqiqah anak sewaktu anak dalam kandungan lagi. InshAllah , dipermudahkan urusan ini.








1 comment:

  1. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

    Di sana anda bisa dengan bebas share foto-foto baju, kain dan accessories, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete

teman ombak