Tuesday, January 15, 2013

amalan ketika anak sedang tidur

salam


lenanye anak saya tido pagi ni..da mandi da susu..mestila enak tidurkan..so sebelum saya proceed kerja2 rumah yang laen ..saya mau kongsikan beberapa amalan yang saya salin dan tampal daripada fesbok ke blog saya ni..untuk panduan diri sendiri sebenarnye..tapi mau sharing sharing..


Sebagai ibu bapa eloklah kita cuba lakukan kepada anak-anak....

♥ Setiap malam apabila anak tidur hendaklah kita wiridkan Ya Latif ke ubun-ubun kepalanya sebanyak yang mungkin atau 100 kali. seterusnya,

♥ Membaca surah al fatihah 1 kali, alam nasyrah 1 kali. Berbisiklah ditelinga anak dengan lembut dan perlahan-lahan ketika dia sedang tidur dengan menyeru kepada nama penuhnya.

♥ Bisikan tersebut hendaklah berupa nasihat, pujian dan perasaan kasih sayang kerana sesungguhnya percakapan kita kepada anak yang sedang tidur itu sangatlah berkesan kepada jiwa dan rohnya.

♥ Ayah dan ibu juga hendaklah selalu menyapu air lebihan wuduk yang ada pada kita misalnya air yang masih basah di tangan ke muka dan ubun-ubun anak.

Doa anak jadi soleh/solehah yang menyejukkan hati dan pandangan:


رَبَّنَا هَبْ لَنَا مِنْ أَزْوَجِنَا وَذُرِّيَّـتِنَا قُرَّةَ أَعْيُنٍ وَاجْعَلْنَا لِلْمُتَّقِينَ إِمَاماً
(Al-furqan : 74)
Dan juga mereka (yang diredhai Allah itu ialah orang- orang) yang berdoa dengan berkata: "Wahai Tuhan kami, berilah kami beroleh dari isteri-isteri dan zuriat keturunan kami: perkara-perkara yang menyukakan hati melihatnya, dan jadikanlah kami imam ikutan bagi orang-orang yang (mahu) bertaqwa.


selamat beramal

4 comments:

 1. Rase tenang sgt bl tgk ank2 sedang lena tido kn yaa..
  Imran mkn bambam..geram tgk!!
  :))

  ReplyDelete
 2. yup aishaa...tenang tgk die rehat n tenang bile kita da boley buat kerja..tapi kalu da takde keje..tgk anak tdo pon ralit..sambil diorg tdo..mulut cm ngah nyotnyot..sggt chumilss moment itu :D

  ReplyDelete
 3. Nice info nih...boleh diamalkan juga nih...:-)

  ReplyDelete

teman ombak