Sunday, March 25, 2012

7 minggu

salam...

ingin saya khabarkan berita baek ni..saya suda peknen utk 7minggu..Alhamdulillah...pertama sekali ingin saya ucapkan ribuan TERIMA KASIH kepada semua sanak saudara,rakan taulan yang mendoakan agar saya dapat mengandung anak kedua ini...masih ingat lagi dari awal tahun lepas ramai yg bertanya kan kepada saya ..bile lagi mau bagi dhini adik...utk soalan itu saya selalu menjawab begini...masih dalam proses usaha..doa-doakan utk saya ye...mungkin doa2 inilah yang Allah makbulkan...ALhamdulillah syukur...

buat mase ini..saya tak de pon muntah2..cuma alahan biasa seperti peknen kan dhini dulu..rase mual dan kurang selera makan..dan yg paling ketara ialah..MALAS..hahhahhaha..rase penat..nak berehat...minggu lepas..saya tak masak ape pon...jadi hari ini..saya nak kuatkan semangat..utk masuk ke dapor dan memasak..saya mau makan sup ayam..kesian en.ikhwan..setiap hari kami makan makanan di kedai...

peknen utk anak yg kedua,,saya rase seperti baru pertama kali mengandung..mungkin jarak dengan dhini yg agak jauh iaitu 3 tahun 4 bulan...da terlupa da cmne ngandung dulu...skarang,,sy mula luangkan mase membace hal2 ibu ngandung...menerapkan beberapa amalan utk anak yg didalam kandungan...

semoga perjalanan mengandung saya ini berjalan dengan baek dan saya serta baby sehat2 hendaknye..doakan saya ye...disini saya ingin kongsikan keadaan kandungan saya mengikut artikel di babycentre.com..


minggu ke 7 kehamilan

Sekarang panjang embrio dalam setengah inci / 1.25 sentimeter, saiz sebiji anggur, dan ia mempunyai jari tangan dan jari kaki yang jelas, namun berselaput. Ia seakan-akan biji kacang yang berlompat-lompat, memecut dan berhenti, kemudian memecut semula. Hati bayi terus mengeluarkan jumlah sel darah merah yang banyak sementara menunggu sumsum mengambil alih peranan ini.

Minggu kelapan menandakan permulaan tahap perkembangan yang amat giat. Antara minggu ini dan minggu ke-20 bayi anda membesar dengan pantas, dan bahagian tubuh badan yang terbentuk semasa minggu-minggu pertama kehidupannya (seperti jantung dan otak) mula berkembang dan menjadi lebih khusus dan rumit. Pada masa ini, gigi dan lelangit sedang membentuk, manakala telinga terus berkembang. Kulit fetus amat nipis, dan saluran darah jelas ternampak.

Anda sekarang berada dalam keadaan geliang-geliut trimester pertama, di mana ramai wanita berungut tentang ketidakselesaan dan sakit-sakit. Anda mungkin tak dapat menahan muntah, sebab anda sedang menghidapi mabuk hamil, sebahagian daripada akibat hormon-hormon kehamilan dalam badan anda. Anda mungkin terasa hendak kencing lebih kerap dari biasa - uterus anda yang berkembang menekan pundi kencing anda, dan hormon juga menjejaskan imbangan cecair dalam badan anda. Semua ini akan berkurangan apabila kehamilan anda berlanjutan.



15 comments:

  1. tahniah ilya..kalau berminat nk try vitamin utk org pregnant blh tgk kt page kakak ainul.

    https://www.facebook.com/healthymoms2b

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengs ainul..insyAllah ilya tgk nnt..shaklee kan.. :)

      Delete
  2. ilya..baby sy scan x nmpk. patotnye dah 9 minggu.. sedey sgt :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ain saya masih belom pergi berjumpa doktor lagi..masih fetus tu..kecil amat..jadi sukar utk lihat...saba k..dulu dhini da 4 bulan baru scan rasenye..hahhaah..saya tau saya hamil 7 minggu dr calculator pregnancy..mebi due date nye 11112012..

      Delete
    2. fetus pulak..silap..embrio..baru lebey kurang 2.3 cm..kecik je kan

      Delete
  3. Cikgu pregnant? Alhamdullilah. Saya happy sangat dengan cikgu sebab cikgu happy. Oh cikgu, hari tu saya tak sempat nak cakap terima kasih kat cikgu atas kejayaan saya dalam fizik. Walaupun saya hanya dapat B dalam fizik, tapi saya bersyukur sangat. Kalau tak sebab cikgu, saya tak ada la beria nak belajar fizik. Sejujurnya saya cakap, cikgu lagi best daripada cikgu fizik dekat RPK. Walaupun saya tak dapat A+ untuk fizik, tapi saya layak masuk course yang saya nak, architecture. Layak ambik course yang saya nak pun dah cukup bagi saya. Tapi saya harapkan cikgu doakan saya dapat course tu. Tambah lagi sebelum masuk course tu ada ujian and interview. Cikgu doakan saya berjaya ye? Terima kasih banyak2 cikgu atas apa yang cikgu telah usahakan :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu sayang...saya pon gembira bile putri berjaya melayakkan diri utk ambil kos arkitek..
      insyAllah saya doakan utk putri..:D
      jgn lupe inform saya ye nnt bile dapat sambung blaja :D

      Delete
  4. Congrats momma ilya:)..akhirnya usaha anda berjaya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tengs aishah..aishah pon same take care ya

      Delete
  5. Salam Yaa... tahniah dari kakak sekeluarga... Alhamdulillah... petang semalam masa kakak update blog dh nampak tajuk entry Yaa.. n dah agak dah tp bila time bukak hang lama beno.. dh tu nak balik dah... tahniah... ooo.. taknak saing ngan luqman ye... nak luqman jadik abang ye... hehehe..tahniah.. jaga diri baik2.. tahniah kakak dhini...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tenkiu kakak...bukan tak nak saing ngan lukman,,da rezkinye utk tahun ni :D..doakan yaa sehat2 ye..dhini nmpk excited bile di bgtau nak ade adik :D

      Delete
  6. tcer pregnant? congrats. dhini will get adik soon. bestnyer.

    ReplyDelete
  7. Yup dear..tengs doakn tc sehat2 k.

    ReplyDelete
  8. congrats ticer! tak lama lagi dhini dapat adik baru. hehehe.
    jaga kesihatan baik2 ye ticer :)

    ReplyDelete

teman ombak